"Sve je više znakova da kopni snaga njemačkog gospodarstva"

Njemačka je u prvoj polovini godine ostvarila proračunski višak od 0,6 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), nakon što je u istom razdoblju lani imala toliki deficit, pokazuju danas objavljeni podaci Saveznog ureda za statistiku.

Ostvarenje proračunskog viška potpomogao je rast njemačkog gospodarstva. U drugom tromjesečju taj rast je iznosio 0,3 posto, potvrdio je danas taj ured svoju ranije objavljenu preliminarnu procjenju BDP-a. Ipak, to predstavlja usporavanje aktivnosti u njemačkog gospodarstvu, s obzirom da je u prvom tromjesečju njemački BDP porastao 0,5 posto.

Ujedno, to pokazuje da je dužnička kriza počela nagrizati i najveće europsko gospodarstvo, potaknuvši kompanije na odlaganje investicija. Sezonski prilagođeni podaci pokazali su da su bruto kapitalna ulaganja u Njemačkoj smanjena u drugom tromjesečju za 0,9 posto.

Istodobno, izvoz je podupro gospodarski rast, ojačavši u drugom tromjesečju 2,5 posto, dok je državna potrošnja porasla 0,2 posto, a osobna potrošnja 0,4 posto.

Njemački gospodarski rast i dalje je dobro uravnotežen, no sve je više znakova da mu snaga kopni, ocjenjuje Carsten Nrzeski, analitičar ING-a. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox