Švicarci masovno daruju imovinu u strahu od poreza na nasljedstvo

Posljednjih dana 2011. bogati Švicarci su pohrlili u urede javnih bilježnika. Naime, masovno su darovali svoj imutak nasljednicima u strahu od novog nameta – poreza na nasljedstvo, piše Deutsche Welle.

Zapravo je tek pokrenuta inicijativa za uvođenje poreza na nasljedstvo u iznosu od 20% i ona treba biti potvrđena na referendumu, iako su inicijatori početak 2012. postavili kao rok od kojeg bi se krenulo s naplatom. Koliko su Švicarci ovo ipak ozbiljno shvatili svjedoči podatak da je u posljednjih nekoliko dana, samo u kantonu Zürich darovano nekretnina u vrijednosti od najmanje 10 milijuna švicarskih franaka. 

Čitav porez je zamišljen prije svega za imućne građane, a prihod od ovih poreza država bi uplaćivala u mirovinski fond. Nasljedstva u vrijednosti do dva milijuna švicarskih franaka bi i dalje bila oslobođena poreza. Precizni Švicarci su tako izračunali da su se ovih dana kod bilježnika imali razloga gurati "samo" oko osamdeset tisuća Švicaraca čiji imutak prelazi tu granicu, što iznosi oko 1,7% od svih poreznih platiša. (jh)

 

 

 

Izvor: www.dw-world.de

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox