Švicarci se imaju čemu veseliti: Gospodarstvo im neočekivano poraslo u prvom kvartalu

Švicarsko gospodarstvo u prvom je tromjesečju neočekivano poraslo po stopi od 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazali su u četvrtak podaci tamošnje vlade.

Podaci švicarskog ministarstva gospodarstva ugodno su iznenadili budući da je očekivana stagnacija gospodarske aktivnosti, ponajprije zbog problema u najvećem švicarskom trgovinskom partneru Europskoj uniji, koja muku muči s visokom nezaposlenošću i dužničkom krizom.

Švicarska središnja banka pomogla je izvoznicima odlukom o minimalnom tečaju od 1,2 franka za euro. Tu odluku donijela je u rujnu prošle godine kako bi zauzdala snažan uzlet švicarskog franka i ublažila njegove štetne posljedice u gospodarstvu, ponajprije izvoznom sektoru.

Švicarski izvoz roba u prvom je tromjesečju smanjen za svega 0,5 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, dok je izvoz usluga porastao za 2,6 posto. Osobna potrošnja uvećana je za 0,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, uz podršku niskih kamatnih stopa, pokazali su najnoviji podaci. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox