Švicarski franak pao na 6,55 kuna

Tečaj švicarskog franka na utvrđenoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) nastavio je padati i u odnosu na jučerašnju tečajnicu franak je oslabio prema kuni za 0,98 posto i srednji tečaj franka iznosi 6,557034 kune.

Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a ojačala i prema svim ostalim promatranim inozemnim valutama - prema euru za 0,07 posto, američkom dolaru za 0,33 posto i britanskoj funti za 0,01 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,448791 kunu, dolara 5,159514 kuna i funte 8,477058 kuna. Pad tečaja švicarskog franka u svakom je slučaju dobra vijest za korisnike stambenih kredita vezanih uz 'švicarac', a danas su Vlada i poslovne banke potpisali i dodatak memorandumu o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita uz valutnu klauzulu u švicarskim francima. Tim su dokumentom Vlada i banke dogovorili mjere koje se odnose na fiksiranje tečaja franka na 5,8 kuna na rok od pet godina, dok bi razlika anuiteta između tog fiksiranog i stvarnog tečaja formirala odgođeno potraživanje na koje banke u prvih šest mjeseci ne bi obračunavale naknadu, a nakon toga bi ona maksimalno bila 3,95 posto godišnje.

Odgođeno potraživanje bi se vodilo u švicarskim francima, a za vrijeme trajanja ovisilo bi o kretanju tečaja iznad ili ispod 5,8 kuna. Srednji tečaj švicarskog franka je prije tjedan dana, na tečajnici HNB-a utvrđenoj 10. kolovoza, dosegnuo rekordnu razinu od 7,164 kune, da bi krajem prošlog tjedna počeo padati što se nastavilo i prva dva radna dana u ovom tjednu, pa je tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnici u odnosu na prošlotjednu rekordnu razinu niži za 8,47 posto. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox