Švicarski populisti traže zabranu prodaje zlata

UDC, populistička desničarska stranka Švicarske, pokrenula je inicijativu za spas zlatnih rezervi zahtjevom da se Švicarskoj narodnoj banci (SNB) zabrani prodaja zaliha od oko 1.000 tona.

Da bi o inicijativi nazvanoj "Spasimo naše švicarsko zlato" bilo raspisano javno izjašnjavanje, UDC mora prikupiti 100.000 potpisa u 18 mjeseci, do 20. ožujka 2013. Traži i da SNB-ovo zlato obvezno bude skladišteno u Švicarskoj i da 20 posto aktive banke bude u zlatu. U godišnjem izvješću za 2010., samo 16 posto aktive SNB-a je u zlatu.

UDC žali što je SNB prodao oko 1.500 tona zlata u zadnjih deset godina jer da to nije učinila, banka bi danas raspolagala s oko 75 milijarda švicarskih franaka dodatnih rezerva.

Rezerve su prodane na temelju mišljenja stručnjaka koji su ih proglasili nepotrebnima. UDC žali što švicarsko biračko tijelo nije bilo konzultirano kada se odlučivalo o prodaji tog "javnog dobra". Zlatne rezerve "odražavaju radišnost, inovativan dar, pionirski duh i dostignuća cijelog naroda", tumači UDC-ov zastupnik Ulrich Schluer.

Glasnogovornik banke rekao je da se zlato čuva u Švicarskoj i inozemstvu, no odbio je reći gdje. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox