Svjetska banka: Hrvatsku, Sloveniju i Mađarsku čeka nova recesija

Hrvatska do ulaska u Europsku uniju mora zadržati stabilnost javnih financija i pripremiti se za prihvat sredstava iz Unijinih fondova, rekla je viša ekonomistica u Uredu Svjetske banke u Hrvatskoj Sanja Madžarević - Šujster nakon predstavljanja studije Svjetske banke "EU 11 Regular Economic Report".

Stabilnost javnih financija je ključna i k tome su usmjerena Vladina nastojanja čemu pridonosi i provedba Zakona o fiskalnoj odgovornosti, kazala je Madžarević - Šujster.

Vlada pored toga, kazala je, treba stvoriti uvjete za uspješan prihvat sredstava iz strukturnih fondova pri čemu valja pojačati sposobnost javne administracije i prirediti što više izvedivih projekata te stvoriti fiskalni prostor za njihovo sufinanciranje.

Hrvatska treba nastojati i na unapređenju investicijske klime, posebno za privatna ulaganja, kaže ona, a to mišljenje dijeli i direktorica Sektora Svjetske banke za borbu protiv siromaštva i gospodarsko upravljanje za Europu i središnju Aziju Yvonne Tsikata.

Nema oporavka za Hrvatsku

U polugodišnjem izvješću "EU 11 Regular Economic Report", koje je po prvi put predstavljeno iz Ureda Svjetske banke u Zagrebu i u koje je uključeno deset najmlađih članica EU-a i Hrvatska, za sve zemlje EU11 predviđa se sporiji tempo rasta tijekom 2012. nego 2011. godine. Značajniji oporavak njihovih gospodarstava očekuje se tek 2013. godine i to pod uvjetom da se gospodarski problemi u eurozoni dodatno ne pogoršaju.

Za Hrvatsku se predviđa gospodarski pad od jedan posto u ovoj godini u odnosu na prošlu, a za svih 11 zemalja zajedno rast od 1,5 posto.

Najveći rast Svjetska banka prognozira za Poljsku 2,9 posto, Latviju i Litvu 2,3 posto i Slovačku 2,1 posto. Pad se, uz Hrvatsku, prognozira za Mađarsku, 0,4 posto i Sloveniju, 1,2 posto. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox