Svjetska banka prognozira skroman oporavak Hrvatske u 2013.

Foto: Shutterstock

Svjetska banka u svojim najnovijim prognozama za Hrvatsku u 2013. predviđa tek blagi gospodarski oporavak od 0,8 posto, prema ranije prognoziranom rastu od 1,5 posto, a pad hrvatskog gospodarstva u 2012. procjenjuje na 1,8 posto.

To je više od ranije očekivanih 1 posto, rečeno je na današnjem predstavljanju izvješća Svjetske banke za deset najmlađih članica Europske unije uključujući Hrvatsku (EU11). Za EU11 Svjetska banka u 2013. očekuje skroman oporavak i rast od 1,3 posto, nakon prosječnog rasta od 0,9 posto u 2012. Recesije u eurozoni i dalje nepovoljno utječe na gospodarske rezultate skupine EU11, upozorava se u izvješću. Hrvatska spada u grupu zemalja od tih jedanaest koja nije uspjela ostvariti rast ni 2011. niti 2012., s tim da su se negativni trendovi značajno produbili tijekom 2012., rekla je Sanja Madžarević-Šujster, viša ekonomistica u Uredu Svjetske banke u Hrvatskoj.

Očekivanja od trećeg tromjesečja prošle godine, doprinosa turizma rastu, očito su bila precijenjena, da li zbog utjecaja sive ekonomije ili zbog niže potrošnje turista teško je reći, napomenula je dodajući da pokazatelji sugeriraju da će gospodarstvo i u četvrtom tromjesečju biti u recesiji. Procjena Svjetske banke za Hrvatsku je pad za 1,8 posto u 2012. godini te gospodarski rast od 0,8 posto u ovoj godini. Projekcije su rađene pod pretpostavkom da se situacija u eurozoni neće dalje pogoršavati i da će članstvo Hrvatske u EU preokrenuti sliku investicija u zemlji, ali i pod pretpostavkom da će Hrvatska uspostaviti fiskalnu održivost i napraviti rebalans proračuna za 2013. Svaki negativniji scenarij znači da će vrlo brzo doći do problema sa financiranjem hrvatskog duga i odlaganja najavljenih investicija, a time i daljnjeg narušavanja hrvatskog kreditnog rejtinga, ističe Madžarević-Šujster.

U skupini EU11, uz Hrvatsku, pad gospodarske aktivnosti u 2012. zabilježile su i Češka, Mađarska i Slovenija. Za 2013. Svjetska banka previđa rast u svim zemljama skupine EU11, osim u Sloveniji za koju očekuje da će zabilježiti pad od 1,6 posto. Najveći rast prognozira za Estoniju, Latviju i Litvu i to od 3,2, 3,0 odnosno 2,5 posto. Za Hrvatsku očekuje preokret trenda, odnosno barem usporavanje recesije koja značajno utječe na tržište rada.

U Europsku uniju ulazimo u najgore vrijeme 

Hrvatska ulazi u Europsku uniju, kazala je Madžarević-Šujster, s prilično lošim pokazateljima na tržištu rada uz pad participacije na tržištu rada, pad zapošljavanje i rast stope nezaposlenosti.

Izvješće Svjetske banke za EU11 pokazuje da su se stope nezaposlenosti kretale oko brojki zabilježenih usred svjetske financijske krize 2008. godine te da u Hrvatskoj i Bugarskoj sada prelaze stope zabilježene tijekom svjetske financijske krize, dok je u Estoniji, Latviji i Litvi zabilježen značajan pad nezaposlenosti zahvaljujući snažnome povratku rasta. Kratkoročni izgledi za tržište rada ostaju nepovoljni te se usporavanje rasta nezaposlenosti očekuje tek u srednjem roku.

Kako bi se zaštitio i ubrzao gospodarski rast, u izvješću se preporučuje zadržavanje razborite makroekonomske politike kako bi se ojačalo povjerenje financijskih tržišta te otklanjanje strukturnih prepreka gospodarskoj aktivnosti. Reforme i tržišta proizvoda i tržišta rada od ključne su važnosti za unapređenje produktivnosti i konkurentnosti država skupine EU11, ističu iz Svjetske banke. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox