Svjetska banka snizila procjene gospodarskog rasta u 2013.

Foto: Ilustracija

Četiri godine nakon izbijanja globalne financijske krize, najgore je, čini se, prošlo, no globalno je gospodarstvo i dalje krhko, poručila je Svjetska banka u najnovijem izvješću o ekonomskim izgledima, u kojemu je oštro smanjila procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini. 

U jučer objavljenom izvješću Svjetska banka procjenjuje da je u prošloj godini globalni bruto domaći proizvod (BDP) porastao 2,3 posto, dok se u ovoj godini očekuje rast od 2,4 posto. To je znatno manje od 3 posto, koliko je Banka procjenjivala u izvješću iz lipnja prošle godine. Postupno ubrzavanje rasta globalnog gospodarstva Svjetska banka očekuje u 2014. godini, kada bi BDP trebao ojačati 3,1 posto, dok bi 2015. svjetsko gospodarstvo moglo porasti za 3,3 posto. Oporavak koji je Banka lani očekivala vjerojatno će nastupiti tek krajem prvog i u drugom tromjesečju ove godine, a ne ranije, kazao je Andrew Burns, vodeći autor izvješća o Globalnim gospodarskim izgledima.

Svjetska banka upozorila je da bi politička borba u SAD-u oko podizanja granice zaduživanja države i smanjivanja proračunske potrošnje mogla negativno utjecati na gospodarski rast, izazvati gubitak povjerenja u američku valutu i uznemiriti financijska tržišta. Neizvjesna politika u SAD-u već je oslabila rast. Ako zakonodavci ne uspiju dogovoriti te mjere, gubitak povjerenja u valutu i općenito povećanje tržišnih napetosti moglo bi smanjiti gospodarski rast SAD-a za 2,3 posto, a svijeta za 1,4 posto, izjavio je Burns.

Banka je smanjila procjene ovogodišnjeg rasta i za zemlje u razvoju, koje su lani ostvarile najnižu stopu rasta u zadnjem desetljeću, 5,1 posto. Ove bi godine te zemlje mogle ostvariti gospodarski rast od 5,5 posto, dok je u lipnju prošle godine Banka očekivala rast od 5,9 posto. Iduće godine gospodarski rast tih zemalja mogao bi ubrzati na 5,7 posto, a u 2015. na 5,8 posto. Prije financijske krize u 2007., te zemlje u cjelini ostvarivale su gospodarski rast od otprilike 7,5 posto godišnje, a samo Kina od 10 posto. Svjetska banka predviđa da će kineski gospodarski rast dosegnuti ove godine 8,4 posto, no da će do 2015. usporiti na 7,9 posto. Usporedbe radi, rast u razvijenim gospodarstvima svijeta ove će godine dosegnuti svega 1,3 posto, pod pritiskom smanjivanja potrošnje, visoke nezaposlenosti te slabog potrošačkog i poduzetničkog raspoloženja, procjenjuje Svjetska banka. Iduće godine njihove bi gospodarske aktivnosti mogle ojačati za 2 posto, a u 2015. za 2,3 posto.

Rast u Europi i srednjoj Aziji

U regiji Europe i srednje Azije stopa gospodarskog rasta prošle godine oštro je usporila na 3 posto, nakon 5,5 posto zabilježenih u 2011. godini. Ove bi godine, smatraju analitičari Svjetske banke, gospodarski rast u toj regiji mogao ubrzati na 3,6 posto, a u idućoj na 4,3 posto. Srednjoročni izgledi za tu regiju, napominju u Banci, uvelike će ovisiti o napretku u rješavanju vanjskih i domaćih neravnoteža, nedostatne konkurentnosti i strukturnih ograničenja. Inače, u regiju Europe i srednje Azije Svjetska banka uvrštava 21 zemlju s niskim i srednjim dohotkom, odredivši kao kriterij za uvrštenje na tu listu bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika ispod 12.276 dolara, ostvaren u 2010. godini. Zbog toga su iz ovog izvješća za tu regiju isključene Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija, navode u Svjetskoj banci. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox