Svjetske burze pale treći tjedan zaredom

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale treći tjedan zaredom jer ulagače zabrinjavaju produbljivanje grčke dužničke krize i makroekonomski podaci koji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna oslabio 0,7 posto, na 12.512 bodova, dok je S&P 500 pao 0,3 posto, na 1.333 boda, a Nasdaq indeks 0,9 posto, na 2.803 boda.

 

Zbog niza loših vijesti u vezi Grčke u fokus ulagača ponovno je ušla dužnička kriza u eurozoni

Tržište je i pod pritiskom slabih makroekonomskih podataka. Prodaja postojećih kuća u SAD-u neočekivano je u travnju pala, što pokazuje da je oporavak tržišta nekretnina spor. Usporava i rast industrijske proizvodnje, dok broj nezaposlenih Amerikanaca pada, ali nedovoljno brzo da bi se tržište rada moglo znatnije oporaviti.

 

Ulagače su razočarali i kvartalni poslovni rezultati Wal-Marta

Doduše, dobit najvećeg svjetskog trgovačkog lanca porasla je u prvom tromjesečju za 3 posto, no prodaja u njegovim dućanima otvorenima najmanje godinu dana pala je već osmi kvartal zaredom. Na slabost potrošnje Amerikanaca ukazuje i pad prodaje Home Depota, Gapa i drugih trgovačkih lanaca.

Makroekonomska slika ukazuje na nastavak sporog oporavka gospodarstva. Ako uskoro ne bude više iznenađujuće dobrih ekonomskih pokazatelja, mislim da će tržište i dalje biti pod pritiskom - kaže Natalie Trunow, direktorica u tvrtki Calvert Investment Management.

 

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Frankfurtski DAX oslabio je 1,8 posto, na 7.266 bodova, a pariški CAC 0,7 posto, na 3.990 bodova. Londonski FTSE indeks ojačao je, pak, 0,4 posto, na 5.948 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,4 posto, na 9.607 bodova. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox