Svjetsko gospodarstvo tone u recesiju

U recesiji je šest od 17 članica eurozone, dužničkoj krizi ne nazire se kraj, usporava se rast američkog, kao i drugih najvećih svjetskih gospodarstava, pa je situacija u globalnom gospodarstvu najgora od 2009. godine, kada je bilo u dubokoj recesiji.

Međunarodni monetarni fond nedavno je smanjio procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini na 3,5 posto, što bi bila njegova najslabija izvedba od 2009. godine, kada je globalni bruto domaći proizvod pao 0,6 posto.

Neki analitičari procjenjuju da će u ovoj godini rast globalnog gospodarstva biti i cijeli postotni bod manji nego što očekuje MMF, s obzirom na europsku dužničku krizu i pogoršanje poslovnih uvjeta.

Ovoga će tjedna biti objavljeni podaci o američkom BDP-u u drugom tromjesečju. Procjenjuje se da je njegov rast usporio s 1,9 posto, koliko je iznosio u prvom tromjesečju, na 1,4 posto na godišnjoj razini.

Usporava se i rast globalnih ekonomskih zvijezda u usponu, kao što su Kina, Brazil i Indija. U posljednjih mjesec dana središnje banke Kine, Britanije, Brazila, Južne Koreje i eurozone smanjile su ključne kamatne stope kako bi potaknule rast gospodarstva. No, utjecaj tih mjera na gospodarstva očekuje se tek za otprilike šest mjeseci. (Hina/sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox