"Takvu cijenu kakvu je nudio Agrokor Mercator više neće dobiti"

Postupak prodaje Mercatora bio je vođen s "figom u džepu" zbog neusklađenosti interesa njegovih vlasnika koji su se zbog prodaje 52 posto svojih dionica udružili u prodajni konzorcij, rekao je profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani Bogomir Kovač komentirajući odluku Agrokora da od svoje ponude od 221 euro za dionicu slovenskog trgovačkog lanca.

Istina je da Agrokor za operaciju preuzimanja Mercatora nije imao potpuno jasnu financijsku konstrukciju i da je to nosilo rizike za Mercator i dobavljače, ali je potreba za svježim kapitalom kod Pivovarne Laško (PL) i Nove Ljubljanske banke tako velika da oni s odustajanjem Agrokora nikako ne mogu biti zadovoljni, ocijenio je Kovač, dodajući da će zato vlasnici već za nekoliko mjeseci natječaj za prodaju Mercatorovih dionica morati ponoviti.

No, tako visoku cijenu kakvu je nudio Agrokor vjerojatno više neće dobiti, rekao je Kovač, koji je do prije nekoliko godina vodio državno vijeće za izbor članova nadzornih odbora u tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu.

S prodajnim postupkom se odugovlačilo i pregovori su vođeni "s figom u džepu", jer Agrokor očito nije bio poželjan kupac, pa je njegova ponuda predstavljala i velik politički teret, zaključio je Kovač. (Hina/jk) 

 

Foto:Slavko Midzor/PIXSELL

 

 

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox