Tečaj euro ojačao uslijed naznaka napretka u vezi Grčke

Euro je u četvrtak ojačao na međunarodnim tržištima valuta zbog naznaka napretka u pregovorima o paketu pomoći Grčkoj, u kojem bi sudjelovali i privatni kreditori, no ulagače je donekle uznemirila mogućnost proglašenja djelomičnog stečaja Grčke.

 

Euro je poskočio prema dolaru za 0,7 posto, na 1,4319 dolara, nakon što je u javnost procurio nacrt dokumenta sa summita EU-a koji se referira na odobravanje zajmova iz Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) i omogućavanje tom fondu da intervenira. Dolar je, pak, bio na manjem gubitku prema jenu, od 0,1 posto, te se njime trgovalo po 78,70 jena.

 

Zajam Grčkoj pozitivan za euro

Zajmovi Grčkoj i veća fleksibilnost EFSF-u za dokapitalizaciju institucija smanjuje pritiske s ECB-a. To je apsolutno pozitivno za euro. To nije lijek za sve, ali je korak u pravom smjeru - kazao je Mark McCormick, valutni strateg u Brown Brothers Harrimanu u New Yorku.

 

Djelomičan bankrot Grčke

Izvori iz EU-a kazali su da je Europska središnja banka (ECB), koja je dosad bila glavna prepreka za donošenje sveobuhvatnog rješenja za grčku dužničku krizu, sada spremna dopustiti njezin djelomičan bankrot.

Tržišta su nervozna. Prisutna je ogromna količina vijesti koje cure u javnost. To znači da su sada na valutnim tržištima vrlo važne tehničke razine - tumači valutni strateg Sebastien Galy iz Societe Generalea. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox