Telekom operateri poručili Vladi: Umjesto mobilnog harača, nađite drugo rješenje

Nastavak dodatnog oporezivanja telekom operatora moguće je razumjeti s fiskalnog gledišta, ali s obzirom da će to zasigurno opteretiti i umanjiti investicije u telekom sektoru tri najveća telekom operatora u Hrvatskoj predlažu Vladi da nađe novo rješenje i 'makne' taj porez kako bi mogli krenuti u ulaganja u optičku mrežu i mobilne mreže četvrte generacije 4G/LTE.

U takvoj ocjeni i prijedlogu složili su se predsjednici Uprava Hrvatskog telekoma (HT) Ivica Mudrinić, Vipneta Mladen Pejković i Tele2 Hrvatska Julian Ogrin na okruglom stolu u sklopu konferencije konzultantske kuće Deloitte i magazina Lider TMT trendovi u 2012.

Razgovori s Vladom

Naglasivši da Hrvatska neće moći nastaviti kvalitetno pratiti telekom i ICT trendove ako se ne iznađu olakšice za investiranje i ne uklone razne birokratske i druge prepreke, Mudrinić je kazao i da u društvu treba više svijesti da je telekom i cijeli ICT sektor izuzetno bitan za razvoj gospodarstva i društva u cjelini te da povećanje konkurentnosti podrazumijeva ulaganje u tehnologiju i infrastrukturu.

Unatoč nepovoljnom oporezivanju HT je, kako je kazao, spreman za nastavak ulaganja, ali i za razgovore s Vladom oko te problematike i drugih pitanja, primjerice oko digitalne dividende. Te razgovore, kako su uz Mudrinića najavili i Pejković te Ogrin, očekuju već ovih dana, možda već sutra.

Diskriminacija

U vezi nastavka oporezivanja Pejković iz Vipneta upozorio je da će osim telekom operatora to negativno osjetiti i njihovi brojni partneri i kooperanti, dodavši da je to i svojevrsna diskriminacija jer nije jasno po kojim se to kriterijima tako oporezuje telekom sektor, a ne neki drugi.

Ogrin iz Tele2 uz to što je razočaran takvom odlukom nove Vlade, smatra i da bi Vlada i posebno njeno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture moralo imati jasnu viziju razvoja i očekivanja od telekom sektora, te se nada da će to ova Vlada ipak više razmotriti nego prethodne, inače će Hrvatska i dalje zaostajati za Europom i svijetom, posebno u optici.

Za mobitel se uvijek ima

Predstavljajući telekom i medijske trendove za ovu godinu iz najnovijeg globalnog Deloitteovog istraživanja direktor iz hrvatskog ureda te kuće Dejan Ljuština naglasio je da će se nastaviti porast prodaje pametnih telefona (smartphone) i tablet računala, čija je ukupna prodaja prošle godine prvi put premašila prodaju PC-a. (Hina/jk)

 

 

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

 

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox