Teški dani: Liniću uskoro stižu momci iz kreditnih agencija

Ministar financija Slavko Linić početkom veljače sastat će se u Zagrebu s predstavnicima kreditne agencije Fitch koja je u većinskom vlasništvu Francuza, piše Večernji list.

Nakon njih očekuje se dolazak američke agencije Standard&Poor's koja je prošli tjedan srezala rejting devet zemalja eurozone uključujući i savršeni kreditni rejting Francuske.

Hrvatski kreditni rejting je BBB- koji dobivaju države srednjeg rizika. Zemlje s ovim rejtingom svoje vrijednosne papire na inozemnim tržištima prodaju uz dva i pol do tri puta veću kamatu nego što ih plaćaju zemlje s boljim rejtingom.

U slučaju da nam rejting padne na razinu „smeća“ zaustavilo bi se plasman hrvatskih obveznica u inozemstvu, cijena zaduživanja za ostale sektore bi porasla i morali bi potražiti pomoć MMF-a.

Prve ocjene domaćeg rejtinga bit će objavljene krajem veljače ili sredinom ožujka. Iz Vlade stižu najave kako će nacrt proračuna pripremiti do kraja siječnja što bi trebao biti dobar signal analitičarima kreditnim agencijama. (jk)


Izvor: Večernji list, 19.siječnja 2012.
Foto:  Robert Anic/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox