Tetra Pak u Srbiji otvorio reciklažni centar vrijedan 2 milijuna eura

Izgradnja prvog postrojenja za reciklažu je partnerski projekt kompanija Tetra Pak i Brzan Plast čija ukupna vrijednost iznosi 2,5 milijuna eura. Кrajnji cilj ovog projekta je stvaranje centra za reciklažu kapaciteta dovoljnog za zadovoljenje potreba zemalja iz regije u kojima trenutačno nema uvjeta za recikliranje. Postojeći kapacitet postrojenja za reciklažu iznosi 7 500 tona, s mogućnošću jednostavnog proširenja do 15 000 tona godišnje. Rad ove nove tvornice omogućava razvoj prikupljačke mreže i sortirnih stanica čime se otvara mogućnost zapošljavanja stotina radnika. 

Prerađivanjem i ponovnim korištenjem materijala u značajnoj će se mjeri smanjiti  potrošnja proizvodnih resursa i reducirati količina otpada koji se svakodnevno odlaže. Krajnji rezultat  procesa recikliranja je zdravija životna sredina. 

Generalni direktor kompanije Tetra Pak za Balkan, Brian McGuinness, istaknuo je kako je ovaj projekt u tehničkom smislu jedinstven u svijetu. Osnovni cilj ovog projekta je vraćanje triju komponenti višeslojne kartonske ambalaže za napitke  -  papir, aluminij i polimer – u industrijsku proizvodnju kao osnovnog materijala, napomenuo je  McGuinness. (ps/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox