Tko bi rekao: Domaće tvrtke najbolje po preuzimanjima

Hrvatske kompanije prošle su godine bile najaktivniji preuzimači u jugoistočnoj Europi  s 15 akvizicija ukupne vrijednosti 403 milijuna eura, pri čemu je prošlogodišnja akvizicija Droga Kolinske koju je provela Atlantic Grupa, u vrijednosti od 243 milijuna eura, ujedno bilo najveće preuzimanje u 2010. godini u cijeloj srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi (JIE).

Podaci studije "Spajanja i preuzimanja u srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi u 2010." koju četvrtu godinu za redom objavljuje konzultantska kuća Roland Berger, pokazuju da u usporedbi sa zapadnom i srednjoistočnom Europom, tržište jugoistočne Europe i dalje karakteriziraju stagnacija broja preuzimanja i spajanja te znatno manji iznosi transakcija.

Najaktivniji Bugari

Studija donosi i usporedne podatke provedenih spajanja i preuzimanja u JIE regiji za razdoblje od 2000. do 2010. godine.

Najaktivnije tržište u tom razdoblju bilo je bugarsko gdje je ostvareno sveukupno 243 spajanja i preuzimanja vrijednih 13,4 milijardi eura. Drugo mjesto, sa 135 sklopljenih ugovora, ukupno vrijednih 7,5 milijardi eura, zauzela je Hrvatska. S druge strane, Slovenija i Srbija bile su najaktivniji pruzimači u regiji u promatranom razdoblju.

Najviše se spajali u medijima i industriji zabave

Najatraktivniji sektori za spajanja i preuzimanja u jugoistočnoj Europi u 2010. godini bili su mediji i industrija zabave te sektor robe široke potrošnje, dok su telekomunikacijski i financijski sektor izgubili nekadašnji dominantni položaj. Većina investitora također dolazi iz sektora robe široke potrošnje te bankarstva i financija, istaknuo je izvršni direktor zagrebačkog ureda Roland Berger Vladimir Preveden.

Prema podacima iz studije, od 2000. do 2010. Rusija je bila najveće tržište preuzimanja i spajanja jer se ondje realiziralo 57 posto ukupne vrijednosti transakcija u SIE regiji. Slijede je Turska, Poljska i Češka. Svoju dominantnu poziciju Rusija je potvrdila i kao najaktivniji preuzimač u regiji ostvarivši najviši prihod od akvizicija, 256 milijardi eura ili 79 posto vrijednosti svih ugovora. (Hina/jk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox