Tko će kupiti OMV: Čermak ili Rusi?

Umirovljeni general Ivan Čermak, vlasnik tvrtke Crodux plin zanima se za kupnju OMV-ovog poslovanja u Hrvatskoj, piše Poslovni dnevnik.

OMV je u prosincu prošle godine najavio povlačenje s tržišta Hrvatske i BiH. U Hrvatskoj OMV ima 63 benzinskih crpki, a u BiH 28 te još nije poznato hoće li austrijski naftni gigant razdvojiti ponudu.

Iz OMV-a su poručili kako im je namjera prodati obje podružnice do 2013. godine te će razgovori s zainteresiranim ponuditeljima početi sljedećih mjeseci. Poslovni dnevnik piše da bi prodaja mogla biti zaključena i prije ljeta ako se dobri kupci i ozbiljne ponude pojave odmah.

OMV bi navodno za 91 pumpu mogao dobiti oko između 130 i 160 milijuna eura. Prema uobičajenoj računici jedna pumpa stoji 1,5 milijuna eura, no to ovisi i o njezinoj lokaciji, opremljenosti i ostvarenoj prodaji.

Čermakovi konkurenti u kupnji dijela OMV-ovog poslovanja su ruske naftne kompanije koje su već prisutne u regiji te slovenski Petrol. Interes za OMV već su iskazali čelnici banjalučke Optime grupe u vlasništvu Njeftegazinkora (koji posluju u sastavu ruskog državnog energetskog koncerna Zarubežnjefta. Prema pisanju lista, oni su glavni konkurenti jer su vlasnici naftne industrije Republike Srpske, a nakon investicija u rafineriju u Bosanskom Brodu traže dodatne mogućnosti za širenje poslovanja. (jk)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 17. travnja 2012.
Foto: Filip Brala/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox