Tko će zapravo plaćati internetski "harač"?

Ovih se dana stvorila prava frka među vlasnicima portala i blogova jer su svi blogovi i portali, prijavljeni u Agenciji za elektroničke medije sa svrhom mogućeg primanja subvencija iz raznih fondova, dobili zahtjev za plaćanje tzv. „harača“ za internetske medije, piše liderpress.hr.

 

Zakon o elektroničkim medijima iz 2009. odredio je da pružatelji medijskih usluga moraju plaćati namet kojim bi se osigurao rad Agencije. Cifra koju bi trebali izdvojiti iznosi 0,5 posto bruto prihoda za plaće. Na problem određivanja točnog iznosa upozorava Marko Rakar, bloger i vlasnik blogova mrak.com i politika.com, ističući kako mnogi portali i blogovi uopće ni ne ostvaruju zaradu ili jedva pokrivaju troškove, tako da je teško odrediti o kojim se ciframa točno radi za pojedini medij.

Neprecizan zakon

Rakar smatra i da je nepošteno stavljati u isti koš blogere, male neprofitne kulturne portale, velike news portale i online izdanja postojećih medija, a do toga dolazi jer je Zakon neprecizan. Naime, u Zakonu nije jasno definirana elektronička publikacija kao urednički oblikovana internetska stranica i/ili portal koji sadrži elektroničke inačice tiska i/ili informacije iz medija tako da su dostupni širokoj javnosti bez obzira na njihov opseg, a problematični su i blogovi na kojima piše i po desetak ljudi. 

Damir Hajduk, član Vijeća za elektroničke komunikacije navodi da je u principu problem u određivanju je li portal zapravo medij, kako se imenuje urednik, je li portal registriran kao nakladnik, prenosi li informaciju iz medija ili ne...

Agencija priznaje krivnju, a glavni propust je u tome što su dopustili upis u registar svima koji su htjeli aplicirati za fondove, a nisu medij. I sada sve zapravo treba krenuti ispočetka. Tvrde da „harač“ neće plaćati neprofitni portali i blogovi te blogovi s više suradnika koji ne objavljuju podatke za širu javnost. Naravno, portali već postojećih medija (televizije, radija ili novina) će plaćati, kao i portali poput t-portala, Indeksa i sl.

 

Plaćat će:
• medijski portali koji se uređuju
• svi portali koji prenose medijski sadržaj
• portali registrirani u Hrvatskoj kao nakladnici.

Neće plaćati:
• blogovi
• nekomercijalni manji portali koji se ne uređuju
• stranice za redistribuciju sadržaja
• portali registrirani u drugim državama
• korporativne stranice (na webu i na društvenim mrežama).

 

Rok za plaćanje obveza Agenciji je svibanj, što cijelu priču stavlja u trku s vremenom. Vijeće za elektroničke medije najavilo je javnu raspravu kroz maksimalno dva tjedna, koja će trajati 30 dana i, nadajmo se, potruditi se da se sve ovo ne ponavlja. (MJ)

 

Izvor: www.liderpress.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox