Tko želi u poduzetnike?

Koji tjedan! Poslodavci okupljeni u HUP-u najavili štrajk. Nakon niza upozorenja ozbiljno su zaprijetili. Tijekom štrajka stavit će ključ u bravu svojih poduzeća na neodređeno vrijeme. Iskusni poduzetnici više ne mogu .... A, kako će tek početnici? Tko će onda u poduzetnike?

Stalno govorimo o pokretanju poduzetništva. Toliko često da je riječ doslovno postala fraza u koju malotko vjeruje. Još nedavno ministar Maras najavljivao je da zna kako će otvoriti 50.000 novih radnih mjesta! Kada je otputovao u Dalmaciju rekao je da želi stvoriti uvjete kakve ima Istra. Vrhunac izjava bilo je da malo i srednje poduzetništvo može Hrvatsku izvući iz krize.

Stvarno ne znam tko će u poduzetnike?

Lockout je pokazao da poslodavci prvi put ozbiljno prijete štrajkom. Ideja o lockoutu, kad poslodavac zabranjuje rad zaposlenicima, zadnja je mjera. Ali i ozbiljno upozorenje Vladi.

Procjenjuje se da će u najgorem scenariju prvi reagirati sindikati, dok će poduzetnici napraviti još nešto gore od tzv. lockouta – jednostavno će preseliti svoje pogone u susjedne zemlje. To se već dogodilo u Sloveniji, jer je dio slovenskih ulaganja usmjeren u Srbiju, Makedoniju, Kosovo i BiH.

Što reći na ovo sve?

Investicijski val nije pokrenut. Prognoze kada ćemo osjetiti pozitivne pomake, pomaknute su na travanj 2013. Ministar financija poručuje, bit će još gore! Dolazi MMF!

Već sada će Vlada napraviti sve kako bi uštedjela planirane dvije milijarde kuna, bez obzira na prijetnje sindikata o štrajku. U kakvoj se situaciji nalazimo govori i to da je najveći interes čitatelja portala Profitiraj.hr za temom o sezonskom radu u Njemačkoj i potrebnim dokumentima za odlazak.  Mnogi žele otići!

Ispred veleposlanstva Savezne Republike Njemačke čeka se u redu kako bi se predao zahtjev za radnu dozvolu u Njemačkoj. Od 2009. do danas broj se svake godine povećava 15 posto. Trećina zahtjeva odnosi se na sezonske poslove. Druga trećina odnosi se na detaširane radnike, većinom građevinske koji rade za hrvatske tvrtke u Njemačkoj. Ostali individualno odlaze. Zanimanja su različita, pravila nema, dolaze iz svih profesija. Riječ je većinom o pomoćnom osoblju za bolnice, a jedan broj stručnjaka odnosi se na industriju i gospodarstvo, piše profitiraj.hr.

Izmjene Zakona o trgovačkim društvima koja će omogućiti otvaranje jednostavnih poduzeća za 10 kuna donijet će mogućnost osnivanja jednostavnog društva, kako su ga nazvali – ‘društvo za 10 kuna’. U mnogim zemljama je to, dobar projekt, posebno za samozapošljavanje.

A tko će otvoriti tvrtku makar i za 10 kuna ako svi želimo u inozemtsvo trbuhom za kruhom. Možda nas to više i ne zanima jer se borimo za golo preživljavanje, piše Mirjana Fiolić. (sh)

Foto:Kristijan Tabet

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox