TLM, Aluminij i HEP potpisali ugovor o prodaji struje

Šibenska Tvornica lakih metala, odnosno tvrtke TLM TVP d.o.o. i TLM-TPP d.o.o., mostarska tvornica Aluminij i Hrvatska elektroprivreda (HEP) potpisali su jučer tripartitni ugovor o prodaji 100 megavata (MW) električne energije mostarskoj tvornici, potvrdili su danas u upravi TLM-a i u mostarskom Aluminiju.

 

Prema ugovoru, HEP će mostarskom Aluminiju prodavati struju po cijeni od 42,75 eura po megavatsatu (MWh), što je cijena koju je odredila Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA).

Kako je priopćeno iz mostarskog Aluminija, budući da je ta cijena veća nego što je bila ranije prije obustave isporuke zbog afere u koju je bio umješan HEP o isporuci jeftine električne energije mostarskoj kompaniji, šibenski TLM I Aluminij su se dodatnim aneksom obvezali zajednički platiti razliku. Uprava i djelatnici Aluminija konačno su odahnuli jer smo se izborili za sigurnu opskrbu električnom energijom prema povoljnijoj cijeni od one na bosanskohercegovačkom tržištu, na kojemu megavatsat vrijedi 48 eura, što je čini najvišom cijenom struje u aluminijskoj industriji na svjetskoj razini - navodi se u priopćenju mostarske tvrtke.

Ugovor će važiti do kraja ove godine, jer sukladno hrvatskim zakonima, HEP može sklapati samo jednogodišnje ugovore s tvrtkama sa statusom povlaštenoga kupca. No, iz TLM-a i Aluminija napominju da će u prosincu ove godine odmah krenuti procedura za sklapanje novoga ugovora za 2012. godinu kojom bi se automatski produžio status Aluminija iz Mostara kao povlaštenog kupca, te osigurala električna energija za Mostar po povlaštenoj cijeni i u idućoj godini.

Hrvatski zakoni u zaleđu

Ugovorom se HEP obvezao osigurati mostarskoj tvrtki 100 MW struje, dok će Aluminij, kao i prethodnih godina, TLM-u isporučiti 60 tisuća tona najkvalitetnijega aluminija na svjetskomu tržištu i to u obliku posebnih legura koje se u Mostaru lijevaju isključivo za potrebe šibenske tvornice. To je gotovo polovica ukupne godišnje proizvodnje mostarske kompanije, navode iz Aluminija, a iz TLM-a ističu da se tom isporukom osigurava nesmetan rad pogona šibenske tvornice koje će nastaviti dobivati prijeko potrebnu sirovinu.

Inače, samo potpisivanje ugovora omogućeno je dopunama Zakona o tržištu električne energije, koje je krajem siječnja ove godine donio Hrvatski sabor. Tim je dopunama regulirano da, u slučaju strateškog interesa države, poduzetnik sa sjedištem izvan Hrvatske može privremeno stjecati status povlaštenog kupca električne energije po uvjetima po kojima se opskrbljuju povlašteni kupci električne energije u Hrvatskoj.

To se odobrenje može dati samo onom inozemnom poduzetniku koji proizvodi sirovinu (ili poluproizvod) koja se ne proizvodi u Hrvatskoj, a neophodna je za proizvodni proces poduzetnika sa sjedištem u Hrvatskoj i koji tu sirovinu (ili poluproizvod) uvozi u Hrvatsku. (Hina/MJ)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox