Trichet: Euro je vjerodostojna valuta

Euro je vjerodostojna valuta i nije ni u kakvoj krizi, ustvrdio je čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet. Mislim da moramo biti svjesni toga da je naša valuta vjerodostojna, kazao je Trichet za radijsku postaju RTL dan nakon što je ECB odlučio produljiti izvanredne mjere kojima nastoji neutralizirati pritisak dužničke krize u eurozoni.

Euro kao valuta nije u krizi. Suočavamo se s problemom financijske nestabilnosti koja je rezultat proračunskih kriza u nekim zemljama Europe, dodao je.

Podsjetimo, ECB je u četvrtak zadržao kamatnjake na rekordno niskih jedan posto ali je naglasio da nastavlja s programom izdavanja jeftinih hitnih zajmova komercijalnim bankama do kraja prvog tromjesečja 2011.

Banka je također donijela odluku o nastavku programa kupovine državnih obveznica članica eurozone kako bi ublažila pritisak na sve dulji popis financijski ranjivih zemalja eurozone, koji sada obuhvaća Belgiju, Grčku, Irsku, Italiju, Portugal i Španjolsku. U ECB-u ipak nisu naznačili povećanje potpore.

Odluku o zadržavanju ključne kamatne stope na jedan posto smatramo nužnom kako bismo našim građanima i dalje jamčili stabilne cijene, što nam je i mandat, kazao je Trichet. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox