Turci kupili željezaru u Crnoj Gori

Nekadašnji gigant i nositelj razvitka metalske industrije u Crnoj Gori  željezara iz Nikšića prodana je u ponedjeljak na licitaciji turskoj tvrtki Toscelik za 15,1 milijuna eura, piše bankamagazine.hr

Nekadašnji gigant i nositelj razvitka metalske industrije u Crnoj Gori željezara iz Nikšića, prodana je u ponedjeljak na licitaciji turskoj tvrtki Toscelik za 15,1 milijuna eura. To je bila za 100.000 eura veća ponuda, od one koju je dala domaća tvrtka Neksan, koja je odustala od daljnjeg licitiranja.

Stečajni upravnik Željezare Veselin Perišić rekao je novinarima da je Toscelik jedna od vodećih kompanija u proizvodnji čelika u Turskoj, da je veoma moćna i sa dugom tradicijom, te da se nada da su pronašli dobrog kupca. Nikšićka Željezara, koja je nekada nosila ime Borisa Kidriča, zapošljavala je nekoliko tisuća radnika i bila značajna karika u razvoju Crne Gore. Dva puta je bila dana na upravljanje ruskim tvrtkama, da bi je na kraju preuzela domaća tvrtka Neksan i spasila je od zatvaranja.

Predsjednik Sindikata Željezare Janko Vučinić kazao je da je sada glavni prioritet da 300 radnika koji su ostali u željezari nakon socijalnog programa ostanu u stalnom radnom odnosu. On je izrazio nadu da će novi vlasnik uložiti napore da ozdravi tvornicu i ponovo pokrene proizvodnju u željezari. (HT)

 

 

Izvor: www.bankamagazine.hr
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox