U 2010. rast izvoznih i uvoznih cijena

Izvozne cijene izražene u kunama u Hrvatskoj su prošle godine bile više za 1,8 posto u odnosu na 2009. godinu, dok su istodobno uvozne cijene porasle za 1,4 posto, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Iskazane u eurima, izvozne cijene porasle su u prošloj u odnosu na godinu prije za 2,6 posto, dok su uvozne porasle za 2,1 posto. Iskazano pak u američkim dolarima i izvozne i uvozne cijene bilježe pad, izvozne cijene pad za 2,1 posto, a uvozne pad za 2,8 posto. Iskaže li se vrijednost izvoza i uvoza u kunama, u prošloj su godini u odnosu na godinu prije, izvozne cijene u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu porasle za 7,5 posto, a uvozne su povećane za 2,5 posto. U rudarstvu i vađenju, izvozne cijene (u kunama) porasle su za 9,1 posto, dok su više, za 19,8 posto, porasle uvozne cijene.

Izvozne cijene u prerađivačkoj industriji, izražene u kunama, u 2010. godini u odnosu na 2009. godinu porasle su za 0,5 posto, dok su istodobno uvozne cijene pale za 0,9 posto. U okviru prerađivačke industrije najveći se rast izvoznih cijena u prošloj godini bilježi kod rafiniranih naftnih proizvoda, rast za 34,9 posto u odnosu na 2009. godinu, a rafinirani naftni proizvodi bilježe i najveći rast uvoznih cijena, za 14 posto. U proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka izvozne su cijene, izražene u kunama, porasle za 26 posto dok su istodobno uvozne cijene tih proizvoda pale za 15,5 posto u odnosu na 2009. godinu.

Rast izvoznih cijena za 21,6 posto prošle je godine zabilježen u tiskanju i umnožavanju o snimljenih zapisa, dok su uvozne cijene u toj djelatnosti ostale na razini prosječnih cijena iz 2009. godine. Privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku također pokazuju da su izvozne cijene prehrambenih proizvoda u prošloj godini pale za 2,4 posto, dok su istodobno uvozne cijene tih proizvoda smanjene za 0,8 posto. Među djelatnostima koje bilježe izrazitiji pad izvoznih cijena je proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava, pod kojoj statistika vodi i brodogradnju, s padom izvoznih cijena izraženih u kunama za 18,5 posto, uz istovremeni blagi rast, za 0,1 posto, uvoznih cijena u toj djelatnosti. (Hina/mš)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox