U Gorenju štrajk zbog premale božićnice i plaća

Foto: Ilustracija

Tisuću zaposlenih u tvornici rashladnih aparata slovenskog koncerna Gorenje iz Velenja prekinulo je u srijedu ujutro rad okupivši se ispred upravne zgrade zbog nezadovoljstva plaćama i obećanim božićnim dodatkom. 

Riječ je o tzv. spontanom štrajku koji nisu organizirali sindikati iako ga podupiru. Prema zakonu, u Sloveniji je štrajk potrebno najaviti pet dana ranije, inače se smatra kršenjem radne obveze. Okupljene radnike, nezadovoljne najavom da će za božićni dodatak ove godine dobiti samo 150 eura, dok im je lani isplaćena božićnica od 250 eura, najprije je pokušao smiriti direktor Franjo Bobinac, ali je izviždan, uz uzvike "Lopovi, lopovi".

Štrajkaši su potom na novu ponudu da im se do kraja idućeg tjedna isplati božićnica od 300 eura odgovorili zahtjevom da ponuda bude potpisana, nakon čega bi se bili spremni vratili na posao.

Sindikati zaposlenih u Gorenju tvrde da već duže vremena upozoravaju na niske plaće zaposlenih u proizvodnji, na što se uprava nije odazivala, te da podupiru prosvjed radnika iako ga nisu organizirali. Uz to, upozoravaju i na strahove zaposlenih zbog investicija Gorenja u Srbiji, gdje su zadnjih godina preseljeni neki programi zbog niže cijene rada i ostalih troškova proizvodnje.

Zadnji spontani štrajk, koji nisu organizirali sindikati u Gorenju, bio je u rujnu 2009. godine zbog zahtjeva zaposlenih da se plaća u proizvodnji za puno radno vrijeme poveća za deset posto, na 600 eura neto, na što je uprava kasnije i pristala, a taj se iznos do danas nije mijenjao. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox