U Hrvatskoj više od devet milijuna debitnih i kreditnih kartica

U Hrvatskoj je potkraj lipnja ove godine bilo više od devet milijuna debitnih i kreditnih kartica ili 0,3 posto više u odnosu na isto vrijeme prošle godine, podaci su s 13. međunarodne konferencije Smartcard 2012. koja je počela u Opatiji.

Ukupna vrijednost kartičnih transakcija na kraju lipnja bila je 55,7 milijarda kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani oko 3 posto više. Po podacima koje je prikupio Sektor za bankarstvo i druge financijske institucije Hrvatske gospodarske komore, udjel chip kartica u ukupnom broju kartica bio je 89,7 posto. Debitne i kreditne kartice 28 banaka činile su 88,9 posto, a kreditne kartice dvaju kartičnih kuća 11,1 posto od ukupnog broja kartica.

Bankomata je bilo ukupno 4051 ili 5,6 posto više nego u istom razdoblju lani, a EFT POS terminala na prodajnim mjestima bilo je 102.785 ili 6,2 posto više. Broj kartica povećan je od 2000. za gotovo četiri puta, bankomata za pet puta, a EFT POS terminala za gotovo 11 puta.

Trodnevna međunarodna konferencija o tehnologijama, normama i primjeni čip kartica u financijskim, trgovačkim i drugim djelatnostima Smartcard 2012. obuhvatiti će predavanja i prezentacije o novim kartičnim tehnologijama i trendovima, standardima i direktivama te o rješenjima i sigurnosti u kartičnom poslovanju. U radionicama će biti prikazana praktična rješenja i načini rada s karticama, bankomatima, plaćanja u bankarstvu, trgovini ili transportu. Organizator SmartCarda 2012. je tvrtka Case, a suorganizatori HGK i Zagrebačka banka. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox