U kojoj valuti štedjeti? Građani i dalje preferiraju euro

Zbog krize u eurozoni mnogi Hrvati počeli su razmišljati o tome koliko je njihova štednja u eurima sigurna u bankama. Građani se u bankama, ali i mjenjačnicama raspituju je li bolje kune pretvoriti u švicarske franke ili američke dolare, a raspituju se i za kanadski i australski dolar, piše Novi list.

U jednoj zagrebačkoj mjenjačnici kažu kako prodaja eura osjetno pada već dva mjeseca te kako već nekoliko mjeseci ljudi sve više kupuju švicarski franak, ali da u posljednje vrijeme traže i australski dolar.

U četiri najveće domaće banke potvrđuju povećani interes građana za štednju u drugim valutama i mogućnosti da štednju iz eura „prebace“ u štednju u nekoj drugoj valuti, no kažu da se za tu opciju ipak odlučuje manji broj klijenata.

Senzacionalističke procjene

Iz Privredne banke Zagreb poručili su kako za sada nema većeg pretvaranja eura u druge valute te da se za tu opciju odlučuje jako mali broj njihovih klijenata. Dodaju da i dalje bilježe kupnju i oročavanje u eurima.

U RBA kažu kako je donedavno dominantan bio interes za euro, no da sada imaju sve više upita za depozite u drugim valutama.

Nedostatak brzog rješenja europske dužničke krize ostavlja prostor za senzacionalističke procjene o budućim kretanjima traženih prinosa na dužničke instrumente država eurozone, financijskih institucija i korporativnih izdavatelja, kao i tečaja prema euru, kažu u RBA. Prosudba investitora, posebno onih iz nefinancijskog sektora koji nemaju dovoljnano informacija o tržišnim kretanjima poljuljana je pod utjecajem takvih procjena, poručuju iz ove banke.

Euro još uvijek sigurniji

U Zagrebačkoj banci također kod manjeg broja klijenata bilježe interes za promjenom valute štednje, no ističu da rijetko dolazi do promjene te se i dalje većinom štedi u eurima. 

U Erste banci kažu kako su obzirom na krizu eurozone očekivali upite klijenata vezana za ulaganja u neke druge valute ili imovinu, primjerice zlato.

Odluka o ulaganju u druge valute ili imovinu, kao što je zlato, nosi i rizike jer vrijednost te imovine dominantno ovisi o tržišnim kretanjima, koja su u današnjim okolnostima vrlo neizvjesna. Takva tržišna kretanja koja su izvan dosega monetarne politike štednju u eurima ipak čini sigurnijom i manje osjetljivom na tržišne promjene kažu u Erste banci i dodaju da se tek mali dio klijenata odlučuje na promjenu valute štednje. (jk)

 

 

Izvor: www.novilist.hr

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox