U nestabilnom trgovanju tečaj eura blago oslabio

U vrlo nestabilnom trgovanju, na svjetskim je deviznim tržištima tečaj eura prošloga tjedna oslabio prema većini najvažnijih valuta, a i idućih bi dana mogao biti pod pritiskom zbog mogućeg smanjenja ključnih kamata Europske središnje banke, ali i recesijskih prijetnji u eurozoni.

 

Zbog strahovanja ulagača od bankrota Grčke, prošloga je ponedjeljka tečaj eura potonuo na samo 1,3163 dolara, najnižu razinu u devet mjeseci. U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura zaronila je na najnižu razinu u 10 godina – 100,77 jena.

No, u utorak je euro počeo jačati, zahvaljujući nadi ulagača da će europski čelnici uskoro izaći s konkretnim planom rješavanja dužniče krize u eurozoni, odnosno dokapitalizacije europskih banaka. Zbog toga se polovicom tjedna cijena eura probila iznad 1,34 dolara i 103 jena.

 

Smanjenje rejtinga nizu banaka

Međutim, nakon sjednice Europske središnje banke i smanjenja rejtinga nizu banaka i članica eurozone, u petak je ponovno oslabio. Moody'sovo snižavanje rejtinga 12 britanskih banaka i 6 portugalskih, kao i Fitchovo snižavanje rejtinga Španjolskoj za dva, a Italiji za jedan stupanj vratilo je u fokus investitora dužničke probleme eurozone i izloženost banaka grčkim dugovima.

Tako je na tjednoj razini tečaj euro oslabio prema dolaru 0,07 posto, na 1,3376 dolara, dok je prema jenu pao za 0,39 posto, na 102,68 jena. I idućih se dana očekuje nestabilno trgovanje eurom, jer ga pritišću nervoza oko dužničke krize i europskog bankarskog sektora. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox