U prosincu počinje gradnja plinovoda Južni tok kroz Srbiju

Foto: Ilustracija

Gradnja plinovoda Južni tok kroz Srbiju trebala bi početi u prosincu, priopćio je u Beogradu glavni direktor poduzeća Srbijagas Dušan Bajatović nakon što je skupština dioničara tvrtke Južni tok Srbija usvojila konačnu investicijsku odluku o početku radova na dionici plinovoda.

Procjenjena vrijednost gradnje oko 470 kilometara ovog plinovoda kroz Srbiju je oko 1,7 milijardi eura, godišnji kapacitet bit će 40 milijardi prostornih metara prirodnog plina, a u gradnji će sudjelovati oko 2.000 radnika.

Plin će s Južnog toka biti distribuiran i u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a prve isporuke kroz ovaj plinovod očekuju se u prosincu 2015. godine, dok bi pun kapacitet od 63 milijarde kubičnih metara plinovod trebao dosegnuti do prosinca 2017.

Ranija procijenjena vrijednost projekta plinovoda Južni tok je oko 15,5 milijardi eura. Nositelj projekta je ruski Gazprom, a partneri su talijanska tvrtka Eni, francuski EDF i njemački Wintershal. U poduzeću Južni tok Srbija, registriranom u Švicarskoj, ruski Gasprom ima udio od 51 posto, a Srbijagas 49 posto vlasništva. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox