U prvih devet mjeseci ostvaren rast premija i dobiti

Triglav Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na prošlogodišnji isti period za 10 % povećala obujam bruto premije, koji je iznosio 905 milijuna eura, te je realizirala 72 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je za 3 % više nego lani. Uzimajući u obzir predviđene prilike do kraja godine u Triglavu potvrđuju prognozu planirane godišnje dobiti. U trećem tromjesečju kombinirani kvocijent imovinskih osiguranja iznosio je povoljnih 91,3 %, što potvrđuje dobro poslovanje u djelatnosti osiguranja. Sredstva klijenata kojima upravlja Triglav Grupa u uzajamnim fondovima i na sektoru individualnog upravljanja krajem rujna ove godine iznosila su više od 1.050 milijuna eura, što je za 61 % više no krajem 2018. godine, posebno zbog učinka ovogodišnjeg preuzimanja društva ALTA Skladi. Triglav nastavlja sa provođenjem svoje strategije razvoja i rasta usmjerene na dugoročno stabilno, profitabilno poslovanje i na povećanje vrijednosti Triglav Grupe. Triglav osiguranje Zagreb, koji je dio Triglav Grupe, je u prvih devet mjeseci ove godine dosegnuo 13-postotni rast ukupne premije i povećao svoj tržišni udio na hrvatskom tržištu osiguranja.


10-postotni rast premije, povoljni kombinirani kvocijent. Triglav Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine fakturirala 905,5 milijuna konsolidirane bruto premije osiguranja (indeks 111 u odnosu na isti period prošle godine). Porast premija ostvaren je na sva tri segmenta osiguranja i na većini tržišta. Grupa je uspješnim prodajnim akcijama, povećanim prodajnim aktivnostima i pridobivanjem novih osiguranika ostvarila rast premije u svim grupama imovinskih osiguranja, a ukupna premija tog segmenta bila je u odnosu na isti vremenski period lani viša za 11 posto. Premija zdravstvenih osiguranja je na osnovu povećanog broja sklopljenih osiguranja i zbog povećanja prosječne premije porasla za 22 %, premije životnih i mirovinskih osiguranja više su za 2 %, što se može prvenstveno pripisati većim uplatama klasičnih životnih i mirovinskih osiguranja i prodaji tih osiguranja i preko bankovnih prodajnih kanala. Ovogodišnji štetni događaji bili su do sada relativno povoljni, a fakturirani bruto iznosi šteta u Triglav Grupi iznosili su 505,5 milijuna eura (indeks 102). Kombinirani kvocijent Grupe iznosio je povoljnih 91,3 %, što je posljedica poboljšanog kvocijente šteta i sačuvane stabilne vrijednosti kvocijenta rashoda.

Dobar poslovni rezultat. Triglav Grupa je u prvih devet mjeseci realizirala 72,0 milijuna eura konsolidirane dobiti prije oporezivanja, što je za 3 % više no u istom periodu lani. Dobar rezultat je prvenstveno posljedica discipliniranog preuzimanja rizika osiguranja i rasta obujma poslovanja. Dobit koja proizlazi iz bruto tehničkog dijela poslovanja iznosila je 54,7 milijuna eura i bila je 13 % viša nego lani u istom periodu. Dobit iz financijskih ulaganja osigurateljne djelatnosti u visini od 14,9 milijuna eura niži je nego prošle godine (indeks 76), a na nju su utjecale negativne kamatne stope, koje i dalje smanjuju neto prihode od kamata. Zbog daljnjeg pada kamatnih stopa u ovoj godini Triglav Grupa je oformila odgovarajuće rezerve. Dobit iz ne osiguravajućeg dijela poslovanja Grupe, u što ulaze i rezultati poslovanja obaju društava za upravljanje, iznosila je 2,4 milijuna eura (indeks 144).

Investicijski portfelj Triglav Grupe. Financijska ulaganja Grupe krajem rujna 2019. dosegla su vrijednost od 3,3 milijarde eura (indeks 106). U portfelju imaju i dalje prevladavajući udio od 73,1 % dužničkih vrijednosnih papira, koje su uglavnom investirane na području eura.

Upravljanje imovinom klijenata. Triglav Grupa je krajem rujna 2019. upravljala sa više od 1.050 milijuna eura sredstava svojih klijenata, od čega je 976 milijuna eura sredstava kojima se upravlja u uzajamnim fondovima, a 78 milijuna eura sredstava je individualno upravljanje imovinom klijenata. Ukupni obujam sredstava klijenata Triglav Grupe je u odnosu na obujam krajem 2018. godine za 61 % viši, prvenstveno zbog učinka ovogodišnjeg preuzimanja društva ALTA Skladi. Na slovenskom tržištu upravljanja uzajamnim fondovima Triglav je na vodećem mjestu (udio na tržištu 34 %).

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar rekao je: »Sa poslovanjem i sa postignutim rezultatima u prvih devet mjeseci smo zadovoljni. Poslujemo u izuzetno zahtjevnim prilikama na financijskim tržištima, ali disciplinirano preuzimanje rizika i rast obujma poslovanja omogućuju nam da uspješno postižemo zacrtane ciljeve. Uzimajući u obzir predviđene prilike do kraja godine potvrđujemo svoju prognozu planirane godišnje dobiti.«

Grupa Triglav na hrvatskome tržištu

Triglav osiguranje Zagreb nastavlja sa snažnim premijskim rastom i u prvih devet mjeseci 2019. te je Društvo postiglo 13-postotni rast bruto zaračunate osigurateljne premije u odnosu na isti period prošle godine, dok je tržište osiguranja raslo 7,5%. Posljedično je Društvo povećalo tržišni udio sa 4,6% na 4,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i zadržalo 8. mjesto među osiguravateljima u Hrvatskoj.

„Unatoč vrlo jakoj konkurenciji prvih devet mjeseci završili smo s premijskim rastom svih prodajnih kanala i rastom produktivnosti. Ključ uspjeha je ispunjenje zacrtane poslovne strategije u relevantnim poslovnim segmentima te naši zaposlenici, kojima još jednom želimo zahvaliti na trudu.“ izjavio je Marin Matijaca, predsjednik Uprave Triglav osiguranja.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox