U prvom kvartalu 2021. Kandit ostvario rast prihoda od prodaje

U prvom kvartalu  2021. godine  Kandit je nastavio  ostvarivati pozitivne poslovne učinke unatoč  poslovanju u uvjetima  pandemije. Ostvaren je rast ukupnih prihoda od 6 posto, dok su prihodi od prodaje veći za 11 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.  Bitno je istaknuti da je nastavljen rast EBITDA  koja je za prvi kvartal ove godine veća za 23 posto -  izjavila je Dajana Mrčela, članica uprave Kandita.


U zahtjevnom poslovnom okruženju, Kandit  je  fokusiran na  daljnje unaprjeđenje poslovanja kroz efikasno upravljanje troškovima, tehnološki napredak te inoviranje proizvodnog programa. Projekti, koji su u 2020.godini zbog krize izazvane pandemijom COVID-19 stopirani ili prolongirani, realizirat će se ove godine te su sve razvojno-marketinške aktivnosti usmjerene na njihovu realizaciju. 

Prodaja u konditorskoj  industriji  je u značajnoj mjeri sezonskog karaktera. Dok je u 2020. godini već u prvom kvartalu zabilježen slabiji promet za prigodni program, ove se godine  osjetio određeni potrošački optimizam te je program za uskršnje blagdane i  obilježavanje određenih datuma realiziran prema planu kako u Hrvatskoj tako i na izvoznim tržištima.

Financijski izvještaj za Kandit za 2020. godinu  revidirala je revizorska kuća KPMG. Fokusiranje na realizaciju profitabilnih programa, optimizacija troškova i fleksibilnost u prilagođavanju situaciji s koronavirusom rezultirali su ostvarenom EBITDA  od 34,06 mil kn, uz maržu od 13,5 posto odnosno rastom od 24 posto u odnosu na 2019.godinu. Izvozna orijentacija  tvrtke te  realiziranje novih poslova na izvoznim tržištima rezultirali su udjelom izvoza u prihodima od prodaje od 47 posto – ističe Dajana Mrčela.

Preduvjet rasta i razvoja svakako su investicije i kontinuirano ulaganje u nove projekte tako da je u 2020. godini realizirano 1,9 miljuna kuna kapitalnih ulaganja. Najznačajniji projekti usmjereni su na tehnološko unapređenje procesa proizvodnje čime se osigurava podloga za optimizaciju troškovne učinkovitosti i povećanje kapaciteta. PS/SM

    

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox