U samo mjesec dana plaće manje za 117 kuna

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za rujan ove godine iznosila je 5.397 kuna, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

U odnosu na kolovoz, prosječna neto plaća bila je manja za 117 kuna, ili nominalno za 2,1 posto, a realno je pala za 2,5 posto.

Na godišnoj razini, u odnosu na prosječnu neto plaću za rujan prošle godine, prosječna neto plaća za deveti ovogodišnji mjesec bila je nominalno viša za 2 posto, a realno niža za 0,2 posto.

Najveće plaće u marketingu, najmanje u proizvodnji odjeće

Prema pojedinim djelatnostima, najvišu prosječnu neto plaću za rujan primili su zaposleni u promidžbi, reklami i propagandi u iznosu od 9.567 kuna.

U zračnom prijevozu, prosječna neto plaća za rujan iznosila je 9.090 kuna, a u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova 8.405 kuna.

Najniže plaće istovremeno su imali zaposleni u proizvodnji odjeće - 2.838 kuna i u proizvodnji kože i srodnih proizvoda - 2.888 kune.

Po podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za rujan ove godine iznosila je 7.740 kuna, što je nominalno 2,1 posto manje i realno 2,5 posto manje u odnosu na kolovoz.

U odnosu na rujan prošle godine, prosječna bruto plaća za rujan ove godine bila je nominalno viša za 2,6 posto, a realno viša za 0,4 posto. (Hina/jh)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox