" U samoj smo žiži krize koja uzima svoj danak"

Prijetnje za stabilnost svjetskog financijskog sustava znatno su ojačale proteklih nekoliko mjeseci, ocijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijem izvješću, upozorivši da kriza povjerenja uzima danak i u gospodarstvu i u financijskom sustavu.

Financijski sustav pritisnuli su slabiji gospodarski rast, dužnička kriza u eurozoni i sniženje kreditnog rejtinga Sjedinjenih Država, konstatirala je međunarodna organizacija u redovnom polugodišnjem izvješću. Kriza koja je započela na američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova sada ulazi u petu godinu, pri čemu će njezinu najnoviju fazu obilježiti politika, procjenjuje MMF u redovnom polugodišnjem izvješću o svjetskom financijskom sustavu.

U samoj smo žiži krize povjerenja koja uzima svoj danak i u gospodarstvu i u financijskom sustavu, zaključio je financijski savjetnik i čelnik MMF-ova monetarnog i odjela za tržišta kapitala Jose Vinals.

Europa kao novi problem

U Europi su se bojazni u vezi s razinom javnog duga prelile na bankovni sustav, podižući troškove zaduživanja za mnoge banke i smanjujući njihovu tržišnu vrijednost, konstatiraju u MMF-u. Procjenjuju da su europske banke izložene riziku povezanom s obvezicama zaduženih članica eurozone u iznosu od oko 200 milijardi eura. Ta brojka ne odražava potrebe banaka za dodatnim kapitalom već povećanje rizika povezanog s obveznicama u protekle dvije godine.

Istodobno su ojačale bojazni u vezi s dugoročnom održivošću američkog javnog duga. Ako ne budu otklonjene, prijeti opasnost opetovanog jačanja rizika u vezi s obveznicama, uz ozbiljne posljedice za cijeli svijet, upozoravaju u MMF-u. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox