U Sloveniji ove godine pad BDP-a od 2,5 posto

Ilustracija

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u svojoj najnovijoj analizi procjenjuje da će pad BDP-a u Sloveniji ove godine iznositi 2,5 posto, a iduće godine dva posto, čime su pogoršane prognoze EBRD-a od prije tri mjeseca o padu slovenskog BDP-a za dva posto ove te 1,4 posto iduće godine. 

Kako prenose slovenski mediji, razlog za očekivano produbljivanje recesije EBRD vidi u zabrinjavajućem stanju slovenskog bankarskog sektora i smanjenoj domaćoj potrošnji, ali i slabijim prilikama u okruženju. EBRD ocjenjuje pozitivnim napore slovenske vlade na financijskoj stabilizaciji s restrukturiranjem banaka te naglašava potrebu provedbe reforme mirovinskog sustava i tržišta rada kako bi se javni dug mogao kontrolirati.

Slovenski mediji prenose i ocjenu o stanju slovenskog gospodarstva i potrebnim reformama koju je dao europski povjerenik za gospodarstvo i monetarna pitanja Olli Rehn u pismu na upit austrijske zastupnice u Europskom parlamentu Agnelike Werthmann. Rehn je u pismu izrazio zabrinutost tempom i opsegom predviđenih reformi u Sloveniji, uz ocjenu da oni ne odgovaraju ozbiljnosti prilika u kojima se zemlja nalazi.

Riječ je o obvezama Slovenije iz Pakta o stabilnosti i rastu, pri čemu Rehn ocjenjuje da je Slovenija napravila premalo u reformama i da zbog nedovoljno preciznih fiskalnih mjera za iduće tri godine postoji rizik da vladi neće uspjeti sniziti deficit javnih financija na potrebnu mjeru. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox