Udruge gradova i općina traže ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o porezu na dohodak

Udruga gradova i Udruga općina podnijele su danas Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o porezu na dohodak iz lipnja 2010. kojim su se promijenile stope poreza na dohodak zbog čega će, navode u priopćenju, gradovi i općine izgubiti 491 milijun kuna do kraja godine, 793 milijuna kuna 2011. godine te 602 milijuna kuna 2012. i svaku narednu godinu.

 

Zahtjev se temelji na povredi Europske povelje o lokalnoj samoupravi prema kojoj je Vlada bila dužna konzultirati lokalnu samoupravu prije donošenja izmjena Zakona o porezu na dohodak, ali je to odbila učiniti unatoč brojnim zahtjevima Udruge gradova za sastanak s Ministarstvom financija, ističe se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Udruge gradova Vojko Obersnel.

Zahtjev se nadalje temelji na Preporuci 228 (2007) Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe koja propisuje da će se gubitak prihoda lokalne samouprave koji je nastao kao posljedica odluke o smanjenju ili ukidanju poreza, odnosno porezne baze, nadoknaditi prikladnim zamjenskim sredstvima i u slučaju odluka koje se donose zbog općih gospodarskih prilika, ističe se u priopćenju.

Udruga smatra da ima čvrste osnove za osporavanje ustavnosti izmjena Zakona o porezu na dohodak budući da Europska povelja ima status međunarodnog ugovora, a Ustavni je sud u više navrata osporio ustavnost zakona zbog kršenja međunarodnih ugovora. Prihvati li Ustavni sud taj zahtjev, stope poreza na dohodak vratit će se na razinu koja je bila na snazi do 1. srpnja 2010. godine, a građanima će se priznati pravo na porezne olakšice, tvrde. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox