Ukida se limit od 20 posto za projekte energetske učinkovitosti

Foto: Shutterstock

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog izmjena Zakona o proračunu kojima se jedinicama lokalne samouprave ukida ograničenje od 20 posto ostvarenih prihoda u prethodnoj godini za moguće zaduživanje za projekte vezane uz EU fondove i energetsku učinkovitost. 

Ministar financija Slavko Linić rekao je da se limit od 20 posto ukida jer su to dugoročni projekti koji neće teretiti proračune jedinica lokalne samouprave, a lokalne jedinice se time potiče na aktivnije sudjelovanje u unapređenju energetske učinkovitosti. Novim prijedlogom propisuje se da se jedinice lokalne samouprave mogu kratkoročno zaduživati najduže do devet mjeseci, s time da se ne smiju zaduživati uzimanjem novih kratkoročnih kredita radi reprograma ili zatvaranja obveza po kratkoročnim kreditima.

Izmjenama se također omogućuje Vladi i čelnicima lokalne samouprave da u slučaju izvanrednih situacija, zbog povećanja izdataka ili manjih prihoda u državnom i lokalnim proračunima, posebnim mjerama u roku 45 dana privremeno ograniče korištenje sredstava u proračunima. Vlada može kod privremene obustave pojedinih rashoda predložiti produljenje ugovorenih rokova plaćanja samo ako je to regulirano posebnim propisima.

Promjene se uvode i kod privremenog financiranja za prva tri mjeseca proračunske godine jer je dosad bilo problema zbog odredbe da se financiranje obavlja do visine četvrtine prihoda u istom razdoblju prošle godine. Početkom godine uvijek su niži prihodi pa ta četvrtina nije pokrivala rashode koji su uobičajeni u prvom kvartalu. Stoga će se ubuduće privremeno financiranje vezati uz četvrtinu rashoda ostvarenih u prethodnoj godini.

Također se ubuduće predlaganje zakona i drugih propisa, kojima se propisuju odredbe o namjenskom korištenju prihoda, može provoditi isključivo uz suglasnost Ministarstva financija, tako da će biti vrlo striktno navedena namjenski potrošena sredstva po posebnim zakonima. Predloženim izmjenama ojačali smo proračunski nadzor u dijelu trošenja sredstava, svrsishodnosti i realizacije pojedinih stavki proračuna te posebno definirali način efikasnog korištenja sredstava EU-a u proračunima države i lokalne samouprave, kazao je Linić.

Promijene u Općem poreznom zakonu

Vlada je podržala i izmjene Općeg poreznog zakona kojima se sve obveznika PDV-a, a ne više samo one s godišnjom vrijednošću dobara i usluga iznad 800.000 kuna, obvezuje da PDV prijave elektroničkim putem.

Dosad smo imali oko 80.000 takvih prijava, a ubuduće ih očekujemo 170.000, kazao je Linić dodavši kako je to daleko lakša procedura za poduzetnike i Poreznu upravu. Također se kod proboja pravnih osobnosti, kako bi se onemogućile manipulacije s rokovima zastare, početak tijeka zastare određuje kao onaj trenutak kada Porezna uprava dođe do saznanja da je netko zlorabio način otvaranja i napuštanja poduzeća. 

Ukida se i mogućnost bilo kakve odgoda plaćanja poreznog duga u slučaju upravnog spora, odnosno ako dolazi do sukoba između poreznog obveznika i Porezne uprave. Osim toga, jasno se definira redoslijed naplate poreznog duga tako što se prvo zatvaraju stari dugovi, a tek onda nove obveze. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox