Ukupni depoziti banaka u prvom tromjesečju manji za 1,5 mlrd. kuna

U svibnju su ukupni depoziti kod poslovnih banaka nastavili rast na mjesečnoj razini. Ukupni depoziti (depozitni novac te kunski i devizni štedni i oročeni depoziti) su na kraju svibnja iznosili 220,7 mlrd. kuna, što predstavlja povećanje od 2,5 mlrd. kuna odnosno 1,1% na mjesečnoj razini.

Rast na mjesečnoj razini ipak je bio preblag da bi ublažio negativan utjecaj smanjenja ukupnih depozita kod poslovnih banaka u prvom tromjesečju.

Naime, u odnosu na kraj 2011. ukupni depoziti smanjeni su za 1,5 mlrd. kuna, odnosno 0,7%. Padu ukupnih depozita u odnosu na kraj prošle godine pridonio je razmjerno snažan pad depozitnog novca od 10% (odnosno 43,6 mlrd. kuna) koji je na kraju svibnja iznosio 32,5 mlrd. kuna.

Rast štednje

S druge strane štedni i oročeni kunski depoziti te devizni depoziti su na kraju travnja iznosili 188,2 mlrd. kuna što predstavlja rast od 1,1% u odnosu na kraj 2011. Devizni depoziti u iznosu od 145,9 mlrd. kuna čine u strukturi depozita kod poslovnih banaka oko 78% te su u odnosu na kraj prošle godine viši za 732 mil. kuna ili 0,5% (uz jačanje kune u odnosu na euro za 0,3% u spomenutom razdoblju).

Kunski štedni i oročeni depoziti nastavljaju bilježiti visoke stope rasta te su na kraju lipnja iznosili 42,3 mlrd. kuna, što je u odnosu na svibanj prošle godine rast od 12,8%. Štedni i oročeni depoziti stanovništva i dalje imaju najznačajniji doprinos rastu ukupnih depozita te su dosegnuli gotovo 150 mlrd. kuna, što je za 1,8% više nego na kraju prošle godine.

Smanjena likvidnost korporativnog sektora i dalje ne dozvoljava oporavak štednje kod trgovačkih društava. Štoviše, oni su se u svibnju spustili na 24,6 mlrd, kuna nastavljajući s godišnjim stopama pada (45,6%) koje bilježimo još od studenog 2008. Zbog otežanih uvjeta poslovanja ne očekujemo njihov oporavak ni do kraja godine, smatraju analitičari RBA. (jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox