Uloži da se množi: Ulagačima predstavljena Varšavska burza

Varšavska burza najdinamičnije je tržište kapitala srednje i istočne Europe koje sudionicima nudi brojne pogodnosti, rekao je zamjenik direktora Odjela za razvoj tržišta Varšavske burze Robert Kwiatkowski na prezentaciji održanoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Varšavska burza po njegovim je riječima odigrala važnu ulogu u poljskoj tranziciji i to prije svega kroz brojne inicijalne javne ponude na koje su se odlučivale poljske tvrtke kako bi došle do kapitala. Poljski građani odgovorili su velikim interesom, kaže Kwiatkowski napominjući da je u posljednje četiri godine putem Varšavska burze provedeno 250 inicijalnih javnih ponuda.

S druge je strane Varšavska burza, istaknuo je, otvorena i stranim investitorima čiji je udio u strukturi ulagača 50 posto, dok se 32 posto odnosi na poljske institucionalne ulagače, a 18 posto na privatne, male ulagače.

Interes hrvatskih dioničkih društava

Posebno velik udjel među stranim tvrtkama koje kotiraju na Varšavskoj burzi imaju dionička društva iz Ukrajine koje, se, kaže Kwiatkowski, praktički potpuno oslanjaju na to tržište kapitala i objavljuju inicijalne javne ponude. Hrvatskim dioničkim društvima Varšavska burza mogla bi, dodaje, biti interesantna iz istih razloga koji motiviraju investitore iz drugih zemljama kao što Litva, Mađarska, Slovenija i Češka.

To su visoka likvidnost, poslovanje u skladu s propisima Europske unije, mogućnost stjecanja kapitala i bolja 'vidljivost' na rastućem tržištu Poljske čiji je gospodarski rast za ovu godinu procijenjen na 4 posto. Pored uobičajenih uvjeta za uvrštenje, dionička društva koja žele biti izlistana na Varšavskoj burzi moraju biti kapitalizirana s najmanje 15 milijuna eura. (Hina/jk)

Foto: Ilustracija

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox