Umirovljeni gastarbajteri moraju vratiti porez Njemačkoj

Svi umirovljenici u Hrvatskoj koji primaju njemačku mirovinu veću od 8.004 eura godišnje morat će Njemačkoj plaćati porez za sve mirovine isplaćene u proteklih 5 godina jer im Hrvatska, iako je trebala, nije naplatila taj porez, piše Jutarnji list.

Drugim riječima, porez će morati plaćati svi umirovljenici kojima mirovina prelazi 5.000 kn mjesečno. Hrvatska i Njemačka imaju potpisan bilateralni sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, u kojem jasno stoji da će porez naplaćivati ona zemlja u kojoj je umirovljenih rezident.

No, u hrvatskim poreznim zakonima jasno stoji da se inozemne mirovine ne oporezuje, a nakon što su Nijemci došli do tog podatka, odlučili su ispraviti nepravdu. Većina umirovljenih gastarbajtera tako je primila pismo od njemačke porezne uprave u kojem stoji da retroaktivno moraju vratiti porez na mirovinu od 2007. do 2011. godine.

Dug se može izbrisati

Ako umirovljeniku mjesečna primanja ne prelaze 667 eura, što je najniži iznos koji se u Njemačkoj ne oporezuje, on treba u hrvatskoj poreznoj upravi ishoditi potvrdu o mjesečnim primanjima i  proslijediti ju Njemačkoj zajedno sa zahtjevom da ga se smjesti u drugi porezni razred, koji se zbog niskih primanja ne oporezuje.

Oni čija primanja prelaze spomenutih 667 eura mjesečno, morat će, ni krivi ni dužni, platiti porez i ubuduće će njihova mirovina biti umanjena za oporezivani dio. (jh)

 

 

Izvor: Jutarnji list, 13. siječnja 2012.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox