Unatoč recesiji nagli rast povjerenja potrošača u Italiji

Povjerenje potrošača u Italiji u ožujku je neočekivano ojačalo, dosegnuvši najviše razine od srpnja prošle godine, što se ponajprije pripisuje poboljšanim ocjenama stanja obiteljskih financija, pokazali su najnoviji podaci tamošnjeg statističkog ureda.

Indeks povjerenja potrošača uvećan je na 96,8 bodova, s naviše revidirana 94,4 boda u veljači, objavio je ISTAT.

To je suprotno očekivanjima blagoga pada indeksa na 93,7 bodova, koliko su u prosjeku procjenjivali analitičari iz Reutersove ankete čije su se u prognoze kretale u rasponu od 92 do 94,6 bodova.

Talijanski premijer Mario Monti preuzeo je čelnu dužnost u vladi u studenome prošle godine u jeku dužničke krize eurozone kada su prinosi po 10-godišnjim državnim obveznicama dosegnuli gotovo sedam posto, s tendencijom daljnjeg rasta.

S obzirom da su prinosi sada ispod pet posto i jenjaju zabrinutosti oko mogućeg bankrota, raspoloženje se poboljšava unatoč činjenici da je Italija zapala u tehničku recesiju u četvrtom tromjesečju. Recesija se obično definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti.

Osobna potrošnja kao slaba točka talijanskog gospodarstva

Treće najveće gospodarstvo eurozone u zadnjem je tromjesečju 2011. smanjeno za 0,7 posto zbog naglog pada potražnje, a ekonomisti ne očekuju oporavak prije druge polovine 2012.

Podindeks potrošačkog povjerenja kojim se mjeri ocjena stanja osobnih financija uvećan je na 100,1 bod s 97,5 u veljači, dok je indeks kojim se mjeri opća gospodarska klima porastao na 87,4 s 86,8 bodova. Podindeks kojim se ocjenjuje trenutna situacija uvećan je na 102,6 sa 100,3 boda, dok je indeks budućih očekivanja porastao na 86,3 s 85,9 bodova.

Osobna potrošnja dugo je već slaba točka talijanskog gospodarstva, koje je među onima s najslabijom izvedbom u eurozoni u proteklom desetljeću.

ISTAT-ov indeks povjerenja potrošača ne pokazuje veću vezu s aktualnim obrascima potrošnje, ali odražava dugoročnije trendove. (Hina/jh)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox