UniCredit i Societe Generale među sistemski najvažnijim bankama svijeta

Odbor za financijsku stabilnost (FSB) identificirao je u početnoj fazi 29 banaka čija bi propast poljuljala stabilnost svjetskog financijskog sustava, a na popisu su se, među ostalima, našli talijanski UniCredit i francuski Societe Generale.

Na popisu banaka koji je predstavljen čelnicima skupine G20 na prošlotjednom summitu u Cannesu našlo se 17 europskih, osam američkih i samo četiri azijske banke.

Skupina europskih obuhvaća, uz UniCredit, Societe Generale, Deutsche Bank i Commerzbank, i Banque Populaire CdE, Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Dexiju, Credit Agricole, HSBC, ING Bank, Lloyds, Nordeu, Royal Bank of Scotland, Santander i UBS.

U Americi FSB je izdvojio Bank of America, Bank of New York Mellon, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo i State Street.

Među azijskim zajmodavcima FSB je izdvojio Bank of China, Mitsubishi UFJ FG, Mizuho FG i Sumitomo Mitsui FG.

Međunarodni regulator za bankovni sustav usvojio i standard po kojem će sistemski važne banke povrh obveza propisanih reformom Basel III morati dodatno povisiti razinu kvalitetnog kapitala, za još jedan do 2,5 posto, u odnosu na vrijednost rizične imovine, kako bi uspješnije apsorbirale gubitke u slučaju krize.

Novi baselski propisi traže od svih banaka da povećaju udio najkvalitetnijeg kapitala na najmanje sedam posto riziku prilagođene imovine.

Popis će se razmatrati i po potrebi mijenjati jednom godišnje, u studenom, a novi postroženi standard o kvalitetnom kapitalu primjenjivat će se od studenog 2014.

Među ostalim su elementima krajem prošlog tjedna usvojeni i jedinstveni alati regulatornih tijela za kontrolirano gašenje posrnulih banaka i za postroženu kontrolu velikih zajmodavaca, koje je FSB dogovorio s Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom i ostalim regulatornim tijelima.(Hina/jh)

 

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox