Unicredit predvodi Deloitteovu listu najvećih banaka regije

Vodeća bankarska grupacija u Adria regiji i ove je godine UniCredit, s ukupnom aktivom 20,8 milijardi eura, a slijede ga Intesa SanPaolo grupa i NLB grupa, koje su zamijenile pozicije u odnosu na prošlu godinu. Sektor osiguranja predvodi slovenska Triglav grupa, s gotovo 921 milijun eura ostvarene premije. Na drugom mjestu ljestvice našla se Croatia grupa, dok je na treće mjesto ljestvice izbila Adriatic Slovenica.   

Ovogodišnju listu predvodi UniCredit, s ukupnom aktivom od gotovo 20,8 milijardi eura.

U ostalih pet vodećih bankarskih grupacija smjestili su se Intesa SanPaolo grupa, koja je zahvaljujući 16 milijardi eura aktive, preuzela vodstvo pred trećeplasiranom NLB grupom (15,9  mlrd. eura). Za njima slijede Hypo grupa (10,57 mlrd. eura) i RBA grupa (10,53 mlrd. eura). Tri najveće bankarske grupacije zajedno čine oko 36 posto ukupne aktive u regiji. Nedvojbenu važnost 15 najvećih grupacija koje su rangirane na Deloitteovoj listi ističe činjenica da zbroj njihove aktive čini gotovo 80 posto ukupne bankarske aktive u svim zemljama regije, navodi Juraj Moravek, revizijski partner u Deloitteu.

Zagrebačka banka prva

Kao prethodnih godina, najveća banka u Hrvatskoj je Zagrebačka banka, članica UniCredit grupacije, slijede ju Privredna banka Zagreb, članica grupe Intesa Sanpaolo te Erste & Steiermärkische Bank. Hrvatsko bankarsko tržište, je s aktivom koja je prelazila 54 milijarde eura, najveće tržište u regiji po veličini.

Velike banke čine više od 81 posto aktive hrvatskog bankarskog tržišta. Općenito govoreći, male banke bilježe nižu razinu profitabilnosti, mjerene kao povrat na kapital (ROE), pa su svega dvije od dvadeset i tri male banke ostvarile dvoznamenkasti ROE. Osim toga, devet malih banaka je poslovalo negativno, što nije bio slučaj niti s jednom iz skupine srednjih i velikih, zbog čega ne čude najavljivana spajanja manjih banaka, kao ni planovi za daljnjim konsolidacijama, ističe Moravek, te nastavljaVećih potreba za dokapitalizacijom, posebice sistemskih banaka, nije bilo, što ide u prilog stabilnost hrvatskog bankarskog sustava.

NLB prva banka u Sloveniji

Slovenija, jedina zemlja-članica EU u regiji, na prvom je mjestu po prosječnoj aktivi po stanovniku. Najveća banka u Sloveniji je NLB, s ukupnom aktivom od 12,98 milijardi eura, a slijede još dvije banke u pretežno domaćem vlasništvu, Nova kreditna banka Maribor i Abanka Vipa. 

Bankarsko tržište u Bosni i Hercegovini karakterizira niska razina aktive s obzirom na broj banaka i izražena koncentracija velikih banaka. Raiffeisen je i ove godine najveća banka u BiH, a slijede je članice grupe UniCredit, te članice Hypo grupe.

Sektor osiguranje predvodi Triglav grupa

 U sektoru osiguranja najveći su igrači u pravilu i dalje fokusirani na regiju. I ove je godine slovenska Triglav grupa plasirana na prvo mjesto Deloitteove ljestvice, s ostvarenih gotovo 921 milijun eura ukupne upisane premije, što je čini dvostruko jačom od hrvatske Croatia grupe, koja je u 2011. ostvarila 427 milijuna eura premije. Kao i u slučaju banaka, i među osiguranjima je došlo do promjene u vrhu, pri čemu je Adriatic Slovenica grupa (333 mil. eura) preuzela treću poziciju na ljestvici od Agram grupe. 

Hrvatsko je tržište drugo po veličini, ali i po razvijenosti. Kao i ranijih godina, najveće osiguravajuće društvo u Hrvatskoj je Croatia osiguranje (375 mil. eura), a za njim slijede Allianz (136,85 mil. eura), i Euroherc (134,54 mil. eura).

Srpsko tržište obilježeno je velikom konkurencijom između pojedinih osiguravatelja, a ondje su prisutne 22 osiguravajuće kuće, što je, u odnosu na premiju, znatno više nego u Sloveniji ili Hrvatskoj. Najveće društvo je Dunav osiguranje, a slijede ga Delta Generalli  i DDOR.

Najveći osiguravatelji u Bosni i Hercegovini su Sarajevo osiguranje, Bosna-Sunce i Euroherc. U Crnoj Gori dominiraju osiguravatelji u stranom vlasništvu, a najbolji plasman su ostvarili Lovćen, u sastavu Triglav grupe, Sava Montenegro, u sastavu Sava RE grupe, te lokalna članica Generalli grupe. Najveće osiguravateljno društvo u Makedoniji je Vardar, član Triglav grupe,  a slijede ga Eurotabak i Sava Tabak, u sastavu Sava RE grupe. (PS/JK)

 

 

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox