UniCreditu potrebno oko 7 milijardi eura dodatnog kapitala

Talijanska banka UniCredit procijenila je da bi joj moglo ustrebati 7,38 milijardi eura dodatnog kapitala kako bi udovoljila novim europskim propisima.

Ukupno pet najvećih talijanskih banaka treba 14,77 milijardi eura dodatnog kapitala kako bi se uskladile sa smjernicama Europske agencije za banke (EBA) i do kraja lipnja iduće godine podigle stope adekvatnosti kapitala na minimalno devet posto, procijenio je europski bankovni regulator.

U UniCreditu navode da je procijenjeni iznos od 7,38 milijardi preliminaran i da će biti ponovno razmotren prilikom objave poslovnih rezultata za devetomjesečno razdoblje zaključno s krajem rujna. Napominju također da se iznos smanjuje na 4,4 milijarde eura ako se u obzir uzmu konvertibilne obveznice izdane 2009.

Nova minimalna stopa adekvatnosti kapitala za banke od 9,0 posto dogovorena je na nedavnom ključnom europskom summitu u sklopu rješavanja dužničke krize u eurozoni.

Italija se našla u fokusu s obzirom na posustalo gospodarstvo i napregnute javne financije, da bi se potom sve oči okrenule UniCreditu, jedinoj velikoj talijanskoj banci koja u ovoj godini nije povećavala kapital.

Izvršni direktor banke Federico Ghizzoni kazao je u četvrtak da UniCredit već radi na mjerama jačanja kapitala. Mogućnost dokapitalizacije spomenuta je u rujnu.

Intesa Sanpaolo objavila je pak u četvrtak da neće morati prikupljati dodatni kapital dok je banka Monte dei Paschi di Siena objavila da će morati prikupiti 3,09 milijardi eura. Ostale banke još nisu objavile priopćenja.

Talijanske banke trebju manje dodatnog kapitala od grčkih

Talijanske banke trebaju manje dodatnog kapitala od grčkih u kontekstu dogovora na razini eurozone da kreditori u privatnom sektoru otpišu polovinu vrijednosti grčkog duga.

U EBA-i tako procjenjuju da će grčkim bankama trebati 30 milijardi eura dodatnog kapitala kako bi nadoknadile gubitke na državnim obveznicama. To je ujedno najviši iznos među članicama eurozone.

Španjolski zajmodavci morat će prikupiti 26,16 milijardi dodatnog kapitala, francuski 8,84 milijarde, njemački 5,18 milijardi a austrijski 2,93 milijarde, pri čemu najveći dio tog iznosa otpada na Volksbank Group, navode u EBA-i.

Agencija će konačnu procjenu ukupnog iznosa potrebnog za dokapitalizaciju 70 banaka u eurozoni objaviti u studenom. U prvoj procjeni naveden je iznos od 106 milijardi eura. (Hina/jh)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox