Upoznajte čovjeka koji raspolaže sa 700 milijardi eura

Nijemac Klaus Regling postavljen je za šefa europskog fonda ESM koji bi trebao stabilizirati euro i pomoći u svladavanju krize.Iako je Nijemac, već je pokazao da će ići i protiv Berlina, ako je tu interesu EU-a, piše DW.

Ovaj 61-godišnjak poznat je kao čovjek koji uvijek zadržava hladnu glavu, ostaje kod problema i marljivo gradi racionalno rješenje. To traži i od drugih, jer je uvjeren kako "čarobnih sredstava - jednostavno nema."

Karijeru je za počeo još sredinom sedamdesetih kod Međunarodnog monetarnog fonda, gdje je između ostalog sudjelovao u reprogramiranju dugova Maroka i Indonezije. Početkom devedesetih ga je Kohlov ministar financija Theo Waigel poziva nazad u domovinu gdje se već onda bavio mjerama za gospodarski rast Europe. Utoliko je on i jedan od "pomagača pri porodu" zajedničke europske valute i jedan je od stručnjaka koji je u ime Njemačke pripremao sporazum o stabilnosti eura u Maastrichtu.

Godine 1998. odlazi iz Ministarstva financija u instituciju one vrste kakva se danas smatra - glavnim neprijateljem stabilnosti eura, u spekulativni američki investicijski fond Moore Capital Strategy Group gdje u podružnici u Londonu preuzima dužnost poslovođe. To je mjesto gdje je zaradio još jednu "mrlju" na karijeri - jer u istom hedge-fondu je tada radio i Philipp Hildebrand, donedavni predsjednik Švicarske nacionalne banke. Hildebrand je početkom godine morao dati ostavku nakon što je uhvaćen u špekulacijama s tečajem švicarskog franka - za čiju je stabilnost teoretski on bio zadužen!

Njegov angažman u hedge-fondu nije potrajao ni pune dvije godine dok ga nisu pozvali u Europsku komisiju u Bruxellesu gdje je bio direktorom za gospodarska i financijska pitanja. Upravo u tom razdoblju su i Njemačka i Francuska premašile granice dopuštenog državnog deficita - i iako Nijemac, Regling nije ni sekunde oklijevao inicirajući  kazneni postupak protiv - Njemačke.

Stručnost naspram patriotizma

Kancelaru Schröderu se nije nimalo dopao Reglingov izbor između stručnosti i patriotizma tako da je navodno kancelar osobno izjavio kako ga "više ne želi vidjeti u Berlinu". Ipak, s velikom koalicijom i dolaskom kancelarke Merkel se popravio i njegov odnos s Berlinom, makar je Regling i dalje bio "čovjek iz Bruxellesa".

Tamo je zapravo već od 2010. na čelu privremenog fonda za stabilnost eura EFSF-a tako da već dobro zna što se može učiniti sa zajedničkim, europskim fondom koji bi trebao stabilizirati prostor eura. Duboko je uvjeren u opravdanost i prednosti zajedničke europske valute, ali upozorava kako nije na mjestu očekivati nekakve brze i nagle promjene: Stalno čitamo kako strategija za spas eura ne funkcionira. To nije baš točno. U Irskoj funkcionira vrlo dobro, a i u Portugalu se vidi napredak u programu prilagodbe.Jer, još jednom će reći: "čarobnog sredstva nema" - nego samo dug i naporan rad. (ps)

 

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox