Uskoro kazne za nerealizirane projekte iz EU fondova

Hrvatska je proteklih godina povukla premalo sredstava iz programa pretpristupne pomoći EU i zajmova koje financiraju europske razvojne i investicijske banke, upozoreno je na sjednici Vlade.

U razdoblju od 2007. do 2011. Hrvatskoj je bilo na raspolaganju ukupno 668 milijuna eura iz programa IPA, a uspjela je ugovoriti 276 milijuna eura ili 42 posto ukupne alokacije, dok je za konkretne projekte isplaćeno svega 138 milijuna eura ili 21 posto, rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

Slične podatke iznio je i ministar financija Slavko Linić koji je ocijenio kako ne možemo biti zadovoljni brzinom i efikasnošću povlačenja sredstava.

Zbog "vrlo usporenih" povlačenja Europska investicijska banka zaprijetila je Hrvatskoj da će ubuduće svako kašnjenje naplatiti u fiksnom iznosu od 10.000 eura plus dodatnih 0,1 posto na neiskorišteni dio kredita, upozorio je Linić.

Trenutno Hrvatska na godišnjoj razini ima mogućnost korištenja 150 milijuna eura, u drugoj polovici iduće godine, nakon ulaska u EU, taj će iznos porasti na 450 milijuna eura, a u 2014. prijeći će milijardu eura, rečeno je na sjednici. (Hina/jk) 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox