Uskoro počinju 188 milijuna kuna vrijedni radovi na remontu pruge Križevci-Koprivnica

Nakon provedenog javnog natječaja HŽ Infrastruktura d.o.o. potpisala je ugovor sa  zajednicom ponuditelja, i to  tvrtkama Swietelsky b.m.b.H., Pružne građevine d.o.o. i Posit d.o.o. o izvedbi kapitalnog remonta pružne dionice Križevci - Koprivnica u duljini od 28,5 kilometara. Ugovorena vrijednost radova iznosi  188 milijuna kuna, a remont će se financirati kreditnim sredstvima za koje je jamstvo dala Vlada RH u skladu s preporukom o pokretanju investicijskog ciklusa.

 

Radovi počinju sredinom mjeseca svibnja, u najvećem intenzitetu će biti od srpnja 2011, a završetak je predviđen krajem 2013. godine. Za vrijeme izvođenja remontnih radova putnici će se na dionici od Križevaca do Koprivnice prevoziti autobusima. Ispričavamo se putnicima zbog poteškoća koje će imati na putovanju zbog prelaska na autobuse.

Željeznička pruga od državne granice s Mađarskom preko Botova, Koprivnice i Križevaca do Dugoga Sela jedna je od hrvatskih dionica B-ogranka V. paneuropskog koridora i čini poveznicu luke u Rijeci s Europom. S obzirom na sadašnje stanje kolosijeka i najveću dopuštenu brzinu od 60 km/sat pružna dionica od Križevaca do Koprivnice u duljini od 28,5 km usko je grlo u prometu vlakova. Godine 2008. prugom Dugo Selo - Botovo - državna granica bilo je prevezeno 9,9 milijuna bruto tona. U ovome trenutku pružna dionica od Križevaca do Koprivnice najkritičniji je dio na magistralnim prugama u sklopu željezničke mreži HŽ Infrastrukture d.o.o.

Projekt kapitalnog remonta pružne dionice Križevci - Koprivnica izradilo je Željezničko projektno društva d.d. iz Zagreba. Kada kapitalni remont bude završen, pružna dionica Križevci - Koprivnica bit će osposobljena za osovinsko opterećenje od 22,5 t/os odnosno 8 t/m i za građevinsku brzinu od 140 km/h, osim na brdskom dijelu gdje će brzina iznositi 100 km/h. Izvedbenim projektom predviđeno da radovi kapitalnog remonta počnu u kolodvoru Križevci, a završe u kolodvoru Koprivnica.

 

Prilagodba kontaktne mreže

U sklopu kapitalnog remonta pružne dionice Križevci - Koprivnica izvodit će se radovi na gornjem ustroju, radovi strojne ugradnje tampona s ugradnjom geotekstila i geomreže, kao i radovi na uređenju odvodnje i drenaže, sanaciji propusta, izgradnji peronâ i uređivanju površina. U sklopu radova na gornjem ustroju predviđeno je da se postojeća kolosiječna rešetka na drvenim pragovima zamijeni novom rešetkom na betonskim pragovima. Osim toga ugradit će se nove skretnice s hidrauličnih postavnim spravama i skretničkim grijačima. Odvodnja se predviđa ugradnjom armiranobetonskih kanalica, betonskih i drenažnih cijevi, izradom uljevnih i izljevnih glava, drenažnih okana i propusta. Na postojećim propustima obnovit će se i nadvisiti parapetni zidići.

Na željezničko-cestovnim prijelazima postojeće drveno popođe zamijenit će se sintetičkim popođem, a na području kolosijeka asfaltirati u širini od tri metra lijevo i desno od sintetičkog popođa, kao i urediti odvodnja.Osim radova pružnog remonta izvodit će se i radovi na prilagodbi kontaktne mreže te signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja. (PS/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox