Usporavanje liberalizacije: HT-u prijeti kazna od 258 milijuna kuna

Hrvatskom telekomu prijeti kazna od 258 milijuna kuna zbog usporavanja liberalizacije fiksnog telekomunikacijskog tržišta, piše Poslovni dnevnik.

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)  podnila je dvije prekršajne prijave protiv HT zbog kršenja Zakona o elektroničkim komunikacijama, a predviđena kazna iznosi jedan do pet posto bruto prihoda HT-a u prošloj godini. Prihodi HT-a u prošloj su godini iznosili 8,61 milijardu kuna, a HAKOM je predložio kaznu od tri posto bruto prihoda.

Iz HAKOM-a su poručili kako se HT oglušio na regulatorne obveze prema kojima je trebao drugim telekomunikacijskim operaterima omogućiti veleprodajne uvjete na temelju kojih bi oni mogli izdavati jedan račun korisnicima za pretplatu i telefonski promet. HT je na taj način otežao realizaciju usluge najma korisničke linije i usporio liberalizaciju tržišta, objašnjavaju u HAKOM-u.

Iz HT-a su poručili da nisu dobili nikakvu službenu informaciju o prekršajnim prijavama iz HAKOM-a. Dodaju da će ukoliko dobiju prijavu svoju obranu iznijeti pred prekršajnim sudom.

Naš je stav da je HT u cijelosti postupio sukladno odluci regulatora, te da su dva rješenja regulatorovog inspektora u kojima se navodi da to nismo učinili, donesena protivno zakonu, jer su tim rješenjem, mimo odluke HAKOM-a, HT-u određene dodatne regulatorne obvez, za što inspektor nema zakonske ovlasti, poručili su iz HT-a. (jk)

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 3. listopada 2011.

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox