Već pala odluka: Boris Vujčić novi guverner HNB-a?

Nakon što aktualnom guverneru Hrvatske narodne banke Željku Rohatinskom istekne mandat u lipnju ove godine, vladajuća koalicija spremna je izabrati Borisa Vujčića za novog guvernera HNB-a, piše Globus.

Izbor sadašnjeg zamjenika guvernera Vujčića za čelnika središnje banke bio bi siguran izbor za nastavak politike stabilnosti tečaja kune i niske inflacije koju trenutačno provodi HNB.

Vladini dužnosnici nemaju prigovora na Rohatinskog već ističu i njegove zasluge za očuvanje financijske stabilnosti Hrvatske u krizi. No, dodaju kako je Rohatinski već „12 godina na toj dužnosti, a i sam je više puta najavio povlačenje“.

Ako dođe do izbora Vujčića za guvernera HNB-a, Rohatinski koji u posljednje vrijeme nije popuštao u svojim stavovima, iako je često napadan od kolega sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i Goran Marića, bivšeg šefa saborskog Odbora za financije, dobio bi na taj način svojevrsnu zadovoljštinu.

Od Rohatinskog se tražilo slabljenje tečaja i kontrolirana inflacija što je on uporno odbacivao, a u tome mu je pomagao i Vujčić kao viceguverner. Novog guvernera treba izabrati u roku šest mjeseci, no upućeni smatraju kako bi bilo dobro da nova Vlada s imenom novog guvernera što prije izađe pred međunarodne financijske institucije jer će i to biti jedan do elemenata po kojem će se uskoro ocjenjivati naš kreditni rejting. (jk)

 

Izvor: Globus, 11. siječnja 2012.
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox