Velika Gorica odbila investiciju od 85 milijuna eura. Zna li Čačić za ovo?

Gradsko vijeće Velike Gorice jednoglasno je odbilo gradnju bioelektrane na velikogoričkom području, prvog takvog objekta u Hrvatskoj koji bi trebao graditi HEP – Obnovljivi izvori energije (HEP-OIE), piše Lider.

Investicija je vrijedna 85 milijuna eura, a dio sredstava HEP-OIE planira osigurati iz pretpristupnih fondova EU. Za gradnju je odabrana lokacija Štuki kod jezera Čiče, a kao gorivo koristila bi se drva sječka koju bi HEP-OIE nabavljao od Hrvatskih šuma. Dobivena toplinska energija zamijenila bi postojeći velikogorički toplinski sustav na loživo ulje. Prema najavama iz HEP-a  na gradnji bioelektrane zaposlilo bi se od 80 do 120 ljudi, a bioelektrana bi bila puštena u pogon 2015. godine.

Vijećnici svih političkih stranaka u Gradskom vijeću jednoglasno su se složili kako bioelektrani nije mjesto na području Velike Gorice te je budućnost projekta upitna.

Mještani okolnih sela pokrenuli su „Akciju za turopolje“ čiji su predstavnici na sjednici Gradskog vijeća rekli da se iza ovog projekta krije gradnja spalionice europskog komunalnog otpada.

HEP OIE je te tvrdnje odbacio kao besmislene. (jk)

 

Izvor: www.liderpress.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox