Vipnet o mobilnom nametu: Revidirat ćemo planove po pitanju radnih mjesta

Tri tvrtke-pružatelji usluga mobilnih komunikacija u Hrvatskoj, Hrvatski Telekom (HT), Vipnet i Tele2 Hrvatska, šokirani su i razočarani odlukom hrvatske Vlade po kojoj će morati nastaviti plaćati naknadu od šest posto na usluge u mobilnoj telefoniji, smatrajući to negativnim i za poslovne planove, a posebno za investicije u idućem razdoblju.

Iz HT-a su istaknuli da će ponovno uvođenje poreza na mobilne usluge dodatno smanjiti investicijski potencijal cijelog telekomunikacijskog sektora, a kako to neposredno utječu i na BDP smatraju i da će smanjenje ulaganja u telekomunikacije imati neposredan učinak na razvoj gospodarstva u cjelini.

Iz tvrtke Vipnet, drugog po veličini mobilnog operatora u Hrvatskoj, poručili su da su šokirani da se Vlada odlučila na oživljavanje od Europe žestoko kritiziranog antipoduzetničkog poteza prethodne vlade kao jedne od svojih prvih mjera. Naglašavaju i da ova druga promjena porezno-regulatornog okvira u samo nekoliko mjeseci šalje poruku krajnje regulatorne nestabilnosti ne samo za telekome, već i za druge investitore jer su principi za uvođenje ovakve mjere potpuno nejasni.

I oni smatraju da to znači usporavanje razvoja telekomunikacija, zbog čega će revidirati svoje već donesene poslovne planove usmjerenih razvoju i po pitanju investicija i po pitanju radnih mjesta, o čemu će konkretnije moći govoriti nakon što naprave detaljne analize.

Neustavna mjera

Upitnim drže i sam efekt te mjere za državni proračun, jer niz pravnih stručnjaka koje su konzultirali mjeru smatra neustavnom, a što u konačnici može značiti i povrat prikupljenih novaca s kamatama, nakon što Ustavni sud da svoje mišljenje.

Iz tvrtke Tele2 Hrvatska bili su u reakciji najkraći, naglasivši samo da su "razočarani donesenom odlukom" i da nemaju daljnjih komentara.

Podsjetimo, Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog zakona po kojem mobilni operateri moraju nastaviti plaćati nakanadu od šest posto na usluge u mobilnoj telefoniji, i to od 1. veljače ove godine do 1. srpnja 2013. godine, kada bi Hrvatska trebala ući u EU. (Hina/jk)

 

 

Foto: Mladen Pejkovic, predsjednik Uprave Vipneta (Patrik Macek/PIXSELL)

 

 

 

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox