Vjetar u leđa: Odobren kredit za gradnju vjetroelektrane kod Zadra

Tvrtka Dalekovod objavila je da je potpisan ugovor o kreditu za projektno financiranje izgradnje vjetroelektrane kod Zadra u ukupnom iznosu od 53,5 milijuna eura. Ugovor je potpisan između Societe Generale – Splitske banke kao vodećeg aranžera, agenta i kreditodavatelja i Privredne banke Zagreb kao suaranžera i kreditodavatelja, projektnog poduzeća EKO kao korisnika kredita, tvrtki Dalekovod Professio i Medviđa kao pokrovitelja te tvrtke Dalekovod.

 

U priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi stoji da se kredit odobrava za dugoročno projektno financiranje projekta izgradnje vjetroelektrane ZD2 i ZD3 kod Zadra koju čini 16 vjetroturbina - ukupne snage 36 megavata (MW). Iz Dalekovoda dodaju da je jedan od investitora tog značajnog projekta i Dalekovod Professio d.o.o. koji je u stopostotnom vlasništvu tvrtke Dalekovod d.d.

To je drugi projekt vjetroelektrane koji pokreće Dalekovod Professio sa svojim partnerima uz potporu Societe Generale – Splitske banke. Prva elektrana ZD6 kod Gračaca, s instaliranih 9 MW, uspješno je puštena u rad u siječnju ove godine, podsjeća se u priopćenju i napominje da je Dalekovod projektirao i izveo radove na građevinskoj infrastrukturi i visokonaponskim postrojenjima te uspješno priključio na mrežu vjetropark ZD6, a isto je ugovorio i za projekt ZD 2 i ZD 3.

Po dovršetku izgradnje ZD2 i ZD3, Dalekovod Professio će upravljati s 50 posto portfelja u vjetroparkovima ZD6 te ZD2 i ZD3 s ukupno instaliranih 45 MW, što je za sada najveći takav portfelj u Republici Hrvatskoj, navode iz Dalekovoda. Dovršetak izgradnje i puštanje vjetroelektrane u rad predviđeno je početkom 2012. godine.

Dalekovod Professio namjerava nastaviti s ulaganjima u vjetroelektrane, a u raznim fazama upravnog postupka za ishođenje građevinske dozvole je trenutno pet lokacija ukupne planirane snage veće od 100 MW novih vjetroturbina, ističu iz Dalekovoda. (Hina/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox